Skyttel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skyttel eller skottspole är det redskap som används för att skyttla (föra) inslaget fram och åter i varpens öppnade skäl vid vävning. I skytteln placeras det garn som spolats upp på en spole, (på färdiga spolrör eller på en pappersbit som rullas), företrädesvis med hjälp av en spolmaskin. Det finns skyttlar av olika storlek beroende på hur bred väven är. En dubbelskyttel kan ha två spolar monterade samtidigt i samma skyttel och används när man ska väva med dubbelspolat garn. Annars får man spola upp med två trådar samtidigt som alternativ. I damast och upphämta är skälet ofta ganska litet och då lämpar sig en skyttel som har lägre höjd.

Vid vävning av till exempel trasmattor är det inte aktuellt att använda skytteln, utan då lindas trasorna eller inslagsgarnet upp på en mattskyttel. Samma skyttel används för alla slags breda vävar, oavsett om det är mattor, plädar eller gardiner, där inslaget är grovt.

Termen skottspole kan även användas i bildlig betydelse: "Att fara som en skottspole" - att åka fram och tillbaka. Ordet skyttel används i samma betydelse i ordet skytteltrafik.

Mattskyttel i dubbelväv
Olika skyttlar

Se även[redigera | redigera wikitext]