Smältdegel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En degel är en eldfast behållare som bland annat används inom kemi och metallhantering. Den är tillverkad av till exempel järn eller speciellt porslin. Den används för att smälta eller transportera ämnen vid hög temperatur, till exempel vid kemiska försök eller vid gjutning av metaller.

Bildligt används smältdegel om situationer där folk och folkslag, idéer, företeelser och liknande blandas, till exempel Denna folkens smältdegel (som detta land utgör), karaktärsutvecklingens smältdegel.

Bilden av USA som en smältdegel populariserades 1908 av pjäsen ’’ The Melting Pot ’’, skriven av den brittiske författaren Israel Zangwill.

Det är en variant av mångkultur där alla invandrarkulturerna blandas utan större statlig eller offentlig inblandning. Den här metoden associeras främst med USA, där dock olika delstater inom federationen har olika språk policyer. Smältdegel är en metafor för ett olikartat samhälle blir mer likartad, de olika elementen "smälter ihop" till en harmonisk helhet med en gemensam kultur. Det särskilt används för att beskriva assimilering av invandrare till USA. Med sin historia av invandring sedan 1600-talet ser sig USA nu som en smältdegel för olika kulturer från hela världen

USA[redigera | redigera wikitext]

När det gäller invandrare till USA har "smältdegel"-processen likställs med amerikanisering, det vill säga kulturell assimilation och ackulturation. Smältdegelmetaforen innebär både en sammansmältning av kulturer och blandäktenskap mellan etniciteter, men kulturell assimilation eller ackulturation kan också förekomma utan blandäktenskap. Således är afroamerikaner helt kulturellt integrerade i den amerikanska kulturen. Ändå är, mer än ett århundrade efter avskaffandet av slaveriet, blandäktenskap mellan afroamerikaner och andra etniska grupper mycket mindre vanliga än mellan olika vita etniciteter, eller mellan vita och asiatiska etniciteter. Blandäktenskap mellan vita och icke-vita, och speciellt afroamerikaner, har länge varit ett tabu i USA, och var olagligt i många amerikanska delstater fram till 1967.[1]

Colombia[redigera | redigera wikitext]

Colombia är en smältdegel av etniciteter. Befolkningen härstammar från tre större grupper: indianer, svarta och vita. De har blandats under landets nästan 500-åriga historia. Inga officiella siffror finns tillgängliga, eftersom den colombianska regeringen slutade med att registrera etnicitet i folkräkningen efter 1918, men enligt en grov uppskattning i slutet av 1980-talet utgjorde mestiser (europeiskt och amerikanskt ursprung) ca 50 % av befolkningen, vita (huvudsakligen europeiskt ursprung) 25 %, mulatter (afrikanskt och europeiskt ursprung) 14 % och zambos (afrikanskt och amerikanskt ursprung) 4 %, svarta (huvudsakligen afrikanskt ursprung) 3 % och indianer 1 %.[1]

Användning i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

År 1969 släpptes låten "Melting Pot" av det brittiska bandet Blue Mink och kartlade på # 3 i den brittiska singellistan. De texterna hyllar hur världen skulle bli en stor smältdegel där olika raser och religioner ska vara blandad, "spottar ur kaffe färgade människor genom resultatet" med hänvisning till en eventuell pigmentering av barn efter en sådan rasblandning.

I låten Empire State of Mind från 2009 med Jay-Z och Alicia Keys nämns även "the melting pot" som en benämning på New York.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://en.wikipedia.org/wiki/Melting_pot
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 26 mars 2012.