Snöloppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snöloppa
Snow Flea close up crop.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassUrinsekter
Entognatha
OrdningHoppstjärtar
Collembola
FamiljHypogastruridae
SläkteHypogastrura
ArtH. nivicola
Vetenskapligt namn
§ Hypogastrura nivicola
Auktor(Fitch, 1846)
Hitta fler artiklar om djur med

Snöloppor eller glaciärloppor (Hypogastrura harveyi och Hypogastrura nivicola) är arter av hoppstjärtar.

De kallas så eftersom de lättast kan observeras hoppande omkring på snöytan en varm vinterdag, ofta nära träd. Vuxna snöloppor är 1–2 mm långa, och den mörkblå färgen gör att de upplevs som prickar som har jämförts med peppar eller aska spridd på snön. Det finns många andra arter av släktet Hypogastrura, varav de flesta svärmar, men normalt inte på snö. Trots allt betecknas ibland hela släktet som snöloppor.[1]

I vardagligt tal kallas flera andra hoppstjärtar som vistas på snö för snöloppa. De två arterna som beskrivs här förekommer främst i Nordamerika. Snöloppor som förekommer i Europa är bland annat Ceratophysella sigillata, Desoria hiemalis, Desoria violacea, Hypogastrura socialis och Vertagopus westerlundi.

Liksom andra hoppstjärtar saknar de vingar, men kan kasta sig mot en slumpmässig riktning genom att lösgöra två svansliknande "fjädrar" placerade på buken.

Snöloppor är nedbrytare och äter ruttna organiska material samt bakterier, svampar, alger, pollen, spolmaskar och hjuldjur. Efter parningen på våren lägger honorna ägg i jorden. De uppdykande pupporna genomgår flera ömsningar; innan vintern har de alla de vuxna egenskaperna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 27 mars 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ till exempel i Nationalencyklopedin