Snuten i Hollywood

Från Wikipedia
Snuten i Hollywood
(Beverly Hills Cop)
GenreActionkomedi
RegissörMartin Brest
ProducentDon Simpson
Jerry Bruckheimer
ManusDanilo Bach
Daniel Petrie Jr.
SkådespelareEddie Murphy
Judge Reinhold
John Ashton
Ronny Cox
Steven Berkoff
OriginalmusikHarold Faltermeyer
ProduktionsbolagParamount Pictures
Premiär5 december 1984 (USA)
Speltid105 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget015 000 000 USD
Intäkter316 360 478 USD
UppföljareSnuten i Hollywood II (1987)
IMDb SFDb Elonet

Snuten i Hollywood (engelska: Beverly Hills Cop) är en amerikansk actionkomedifilm från 1984 i regi av Martin Brest. I huvudrollerna ses Eddie Murphy, Judge Reinhold och John Ashton. Filmen hade biopremiär i USA den 5 december 1984.[1] I Sverige hade den premiär den 15 februari 1985.[2]

Den snabbkäftade Detroit-polisen Axel Foley (Eddie Murphy) lyckas på något sätt alltid hamna i Beverly Hills polisdistrikt. De lokala poliserna där är inte överförtjusta i att Axel kommer på besök, men han får hjälp av William "Billy" Rosewood (Judge Reinhold) och John Taggart (John Ashton). Detta är första filmen i Snuten i Hollywood-trilogin.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Axel Foleys bäste vän blir mördad. Spåren leder till Beverly Hills. Han förbjuds att delta i undersökningen men struntar i det. Han märker snabbt att hans framfusiga sätt inte går hem hos polisen i Beverly Hills och de båda poliserna Rosewood och Taggart gör allt för att hålla Foley under kontroll. De lyckas inte speciellt bra.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Huvudrollen var från början tänkt att gå till Sylvester Stallone som skrev om manuset för att passa honom. Produktionsbolaget tyckte dock filmen blev för dyr med Stallone i huvudrollen. Av den anledningen meddelade de Stallone att han inte längre fick huvudrollen som istället gick till Eddie Murphy. En stor del av manuset som skulle passa Stallone användes senare i filmen Cobra . När Murphy fick rollen skrevs manus också om igen; från att ha varit en rak action blev den nu en actionkomedi istället.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Beverly Hills Cop” (på engelska). Box Office Mojo. 5 december 1984. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=beverlyhillscop.htm. Läst 10 september 2016. 
  2. ^ Snuten i HollywoodSvensk Filmdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]