Snuten i Hollywood

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snuten i Hollywood
(Beverly Hills Cop)
Genre Action
Komedi
Kriminalare
Drama
Thriller
Regissör Martin Brest
Producent Don Simpson
Jerry Bruckheimer
Manus Danilo Bach
Daniel Petrie Jr.
Skådespelare Eddie Murphy
Judge Reinhold
John Ashton
Ronny Cox
Steven Berkoff
m.fl.
Originalmusik Harold Faltermeyer
Produktionsbolag Paramount Pictures
Premiär 1984
Speltid 105 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $15 miljoner
Intäkter $316 360 478
Uppföljare Snuten i Hollywood II
IMDb SFDb

Snuten i Hollywood (engelska Beverly Hills Cop) är en amerikansk actionkomedifilm från 1984 som regisserades av Martin Brest med Eddie Murphy, Judge Reinhold och John Ashton i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 15 februari 1985.

Den snabbkäftade Detroit-polisen Axel Foley (Eddie Murphy) lyckas på något sätt alltid hamna i Beverly Hills polisdistrikt. De lokala poliserna där är inte överförtjusta i att Axel kommer på besök, men han får hjälp av William 'Billy' Rosewood (Judge Reinhold) och John Taggart (John Ashton). Detta är första filmen i Snuten i Hollywood-trilogin.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Axel Foleys bäste vän blir mördad. Spåren leder till Beverly Hills. Han förbjuds att delta i undersökningen men struntar i det. Han märker snabbt att hans framfusiga sätt inte går hem hos polisen i Beverly Hills och de båda poliserna Rosewood och Taggart gör allt för att hålla Foley under kontroll. De lyckas inte speciellt bra.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Huvudrollen var från början tänkt att gå till Sylvester Stallone men han avböjde för att han ville göra Cobra istället. När Murphy fick rollen skrevs manus också om: från att ha varit en rak action blev den nu en actionkomedi istället.

I rollerna (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]