Sockertopp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sockertoppen (olika betydelser).

En sockertopp är socker pressat till en stor kon. Sockertoppen kan huggas eller klippas med en sockertång för att få lämpliga bitar till till exempel kaffet. Sockertoppar förvarades ibland i sockerskrin. Sockertoppen försvann från dagligvarumarknaden efter att det massproducerade bitsockret kom, men kan ibland finnas att köpa i butiker med en gammaldags prägel. Nutida sockertoppar brukar vara uppsågade i skivor, ett par cm tjocka.

Användning[redigera | redigera wikitext]

  • Utöver smaksättning av diverse födoämnen, har toppsocker används för hemmatillverkning av punsch. En sockertopp sätts därvid över ett kärl, som hålls varmt. Traditionellt görs det framför en öppen spis med en rejäl brasa, vilket ger den nödvändiga värmen. Arrak hälls över sockertoppen, och det nedrunna öses gång på gång över sockertoppen, tills det nedrunna fått angenäm styrka och smak.
  • I gamla matrecept kan man se anvisning om att använda en bit av en sockertopp som rivjärn för att skrapa av det yttersta från en apelsin. Avskrapet blev samtidigt något sötat, och användes som smaksättare i bakverk.
  • Traditionellt används två stora sockertoppar under persiska bröllopsceremonier. De två sockertopparna (kalle qand) gnids mot varandra så att socker faller ner över brudparet för att bringa sötma och glädje.

Berget Sockertoppen (Pão de Açúcar) i Rio de Janeiro har fått sitt namn för att det anses likna en sockertopp.