Solnavägen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För gatan med samma namn i Stockholm innan 1940, se Norra Stationsgatan.

Biomedicum, april 2019.

Solnavägen är en huvudgata i Solna kommun och Vasastan som förbinder Torsplan i Stockholms innerstad med Stråket vid Råsundavägen. Den är nära 3 kilometer lång.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Innan 1940 hette Norra Stationsgatan i Stockholms kommun Solnavägen, men namnet ändrades då gatan i Solna anlades under det tidiga 1940-talet. Solnavägen i Solna öppnades 1942, samtidigt med viadukten Solnabron, som en förbindelse mellan Vasastan och Råsunda. Tidigare var Uppsalavägen den enda utfarten från centrala Stockholm mot Solna. Vid den tiden fanns inte mycket bebyggelse längs Solnavägen. Under 1940-talet anlades Karolinska institutet med huvudentré Solnavägen 1.

Nutid och framtid[redigera | redigera wikitext]

Under 2010-talet ändrar Solnavägen karaktär från landsväg till stadsgata. I anslutning till den nya stadsdelen Hagastaden uppförs nya lokaler för Karolinska sjukhuset[1], en ny aula för Karolinska intitutet (invigd 2013), Widerströmska huset (invigd 2013), Biomedicum (invigd 2018) och Karolinska Institutet Science Park (invigd 2010) relaterade till hälso- och sjukvård samt forskning och utbildning inom detta område.

I gatans norra ände, på platsen för gamla Råsunda fotbollsstadion, kommer nya bostadskvarter och arbetsplatser att uppföras. I höjd med Solna centrum projekteras för utvecklingsområdet Solna City.[2] Det har även funnits planer på att dra spårväg i Solnavägen.[3] Dessa vilar dock i och med att en ny tunnelbana (Gula linjen) projekteras för att trafikförsörja Hagastaden.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]