Sommarjobb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sommarjobb är ett tillfälligt arbete under sommaren. Det innehas vanligen av en studerande person som arbetar under sommarledigheten, men ibland används även termen om säsongsarbete. Studerande kan ta sommarjobb för att tjäna ihop pengar eller få arbetslivserfarenhet under studieuppehållet. Jobbet kan i princip vara vilket som helst, men exempel inkluderar butiksbiträde, vårdbiträde och trädgårdsarbetare.

Åldersgränser i Sverige[redigera | redigera wikitext]

De svenska arbetslagarna reglerar vilka arbetsformer som är tillåtna för omyndiga barn och ungdomar.

Under 13 år[redigera | redigera wikitext]

Grundregeln lyder att den som är under 13 inte får sommarjobba alls. Om arbetsmiljöverket ger särskilt tillstånd så får barn under 13 år jobba som artist, statist eller skådespelare, om arbetet är ofarligt. För att få tillståndet måste man söka om att få det av Arbetsmiljöverket.

13-15 år[redigera | redigera wikitext]

Är man mellan 13 och 15 år så måste man ha minst 4 veckors ledighet i sträck under sommarlovet. Man får arbeta högst 7 timmar om dagen, dvs. 35 timmar i veckan. 15-åringen får arbeta 8 timmar om dagen, vilket blir 40 timmar i veckan, som en vanlig arbetsvecka. De mellan 13 och 15 år får inte jobba före klockan 6 på morgonen och inte senare än 20 på kvällen, och är arbetsdagen längre än fyra och en halv timme har den rätt till minst 30 minuters rast. De måste också ha 14 timmars vila för natten, vilket betyder att man inte får sluta arbeta klockan 20 och börja klockan 06 igen. 36 timmars sammanhängande vila per vecka ska sommarjobbaren också ha.

16-18 år[redigera | redigera wikitext]

De som är mellan 16 och 18 år, det vill säga ännu inte fyllt 18 år, har liknande regler som en 15-åring. Arbetsdagen får högst vara 8 timmar lång och 40 timmar per vecka. Arbete är ej tillåtet mellan klockan 22 och 06 eller 23 och 07. Rasten ska minst vara 30 minuter lång om arbetsdagen är längre än fyra och en halv timme och nattvilan skall vara minst 12 timmar. Vidare krävs minst 36 timmars sammanhängande vila per vecka.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • ”Så får barn och ungdomar arbeta” (på svenska). Arbetsmiljöverkets broschyr (Arbetsmiljöverket).