Natt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Natten” leder hit. För andra betydelser av ordet Natten, se Natten (olika betydelser). För andra betydelser av ordet Natt, se Natt (olika betydelser).
Jorden sedd från rymden när det är natt. Bilden är sammansatt av flera satellitbilder från Nasa.

Natt är i astronomisk bemärkelse den tidsperiodsolen befinner sig under horisonten på en viss ort. Solljusets brytning (refraktion) i atmosfären gör att det råder skymning respektive gryning även då solen står så mycket som ner till 18 grader under horisonten. Det är tillräckligt ljust för att man med normal syn skall kunna läsa åtminstone lite större skrift om solen står mindre än 6 grader under horisonten och först då solen är mer än 18 grader under horisonten når inget solljus fram alls.

Avgränsning och användning[redigera | redigera wikitext]

Ljus sommarnatt vid Vesijärvi i Finland, juli 2004.

Nattens längd varierar mycket beroende på årstid och vilken latitud man befinner sig på. Den längsta möjliga natten, som varar ett knappt halvår, kan upplevas på Nord- eller Sydpolen och kallas en polarnatt.

På natten sover de flesta, även om vissa yrken, som till exempel polis, läkare eller brandmän, alltid måste finnas till hands och människor verksamma inom dessa yrkesområden får därför jobba skift. Även om de flesta förskolor ("dagis") är stängda, finns det vissa särskilda nattöppna förskolor, så kallade "nattis".

När man talar om natten en viss veckodag, exempelvis lördagsnatt, avses i allmänhet natten efter denna dag, i exemplet natten mot söndag.

Natten förknippas av många med övernaturliga fenomen och brottslighet.

Folktro[redigera | redigera wikitext]

Natten är förknippad med en stor mängd folkliga övernaturliga föreställningar. På natten härskar onda väsen medan gryningen, och ljuset driver dem bort. Att troll spricker när de träffas av solstrålar och att vampyrer inte kan vistas i ljuset är vanliga motiv i sagor och populärkultur. Spöktimmen eller midnattstimmen (timmen efter midnatt) är särskilt förknippad med övernaturliga fenomen som spöken och gengångare.[1] Vid den tiden kunde man enligt folktron även sluta kontrakt med djävulen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "natt". NE.se. Läst 8 november 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]