Sovjeternas hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sovjeternas hus, även kallat Monstret i Kaliningrad. Trots att huset på utsidan ser färdigt ut är det fortfarande ett tomt skal

Sovjeternas hus (ryska Дом Советов/ Dom Sovjetov) är en byggnad i Kaliningrad som ej är färdigbyggd. Byggnaden står på den plats där Königsbergs slott tidigare låg. Byggnaden kallas även Monstret av stadens befolkning.

Under andra världskriget blev Königsbergs slott förstört efter bombningar. Staden som tidigare tillhört Tyskland övertogs efter kriget av Sovjetunionen. Intresset att återuppbygga slottet var lågt från den sovjetiska regimen. 1966 bestämde kommunistpartiets regionale ordförande i Kaliningrad att slottsruinerna skulle rivas och istället skulle staden få ett stort byggnadskomplex för stadens administration. Enligt andra källor var det Leonid Brezjnev som gav order om rivningen, trots stora protester. På detta sätt skulle man avlägsna stadens tyska historia och istället symbolisera den nya statsmakten.

Bygget startade 1970 och pågick under några år. Under 1980-talet avbröts bygget. Byggnaden höll på att sjunka eftersom den var byggd på slottets svaga underjordiska plan. Under flera år stod allting stilla och byggnaden hade inte ens fönster. 2005 hade staden sitt 750-årsjubileum. I samband med detta färdigställdes byggnadens utsida genom att den försågs med fönster. Fasaden målades då också i en ljusblå färg. Trots detta var byggnaden i övrigt lika ofärdig och är än idag enbart ett tomt skal utan inredning.

Det har även ifrågasatts om byggnaden verkligen går att färdigställa. Experter menar att det mer eller mindre är omöjligt att färdigställa byggnaden och att det på sikt istället är nödvändigt att riva den istället.

Kaliningrads regionalguvernör Anton Alichanov har meddelat att byggnaden kommer att rivas under år 2021.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]