SpaceShipTwo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SpaceShipTwo utgör här centralkroppen av luftfarkosten på bilden, vilande under sitt moderskepp White Knight 2 inne i en hangar i Mojave.
VMS Eve under den första provflygningen den 21 december 2008.

SpaceShipTwo var en rymdfarkost tillverkad av Scaled Composites som släpptes från White Knight 2 uppe i luften för att sedan fortsätta flyga ut i rymden med sin pilot och passagerare. Det var tänkt att rymdskeppet ska kunna ta sex betalande turister och två piloter ut i rymden till en höjd strax över 100 kilometer och där låta dem uppleva några minuters tyngdlöshet.[1]

Köpare av denna privata rymdfarkost var Virgin Galactic. Det var en uppföljning av SpaceShipOne som vann Ansari X Prize. Rymdskeppet var byggt av kompositmaterial och drevs av en hybridraketmotor.

Rymdskeppet presenterades för massmedia i december 2009 i Mojaveöknen i New Mexico i USA.

Tidiga provflygningar[redigera | redigera wikitext]

28 oktober 2010 genomfördes andra glidflygningen efter att WK2 släppt den uppe i luften. Alla femton flygningarna har genomförts utan att raketmotorerna varit installerade och har varit framgångsrika. Man har provat fjädringsmekanismen som skall bromsa farten under landning vid ett par tillfällen. Under 2010–2011 gjordes sju provstarter av raketmotorn i testbänk på marken. Alla tester var framgångsrika.

Havereriet oktober 2014[redigera | redigera wikitext]

I den första testflygningen sedan januari 2014 skedde en olycka den 31 oktober 2014. En rymdfarkost av denna modell, VSS Enterprise, lyfte från Mojave Air and Space Port och exploderade senare och havererade i Mojaveöknen, Kalifornien. Katapultstolen utlöstes av huvudpiloten som landade med fallskärm. Den andre piloten återfanns död inne i planet. Huvudpiloten fördes med svåra skador till ett sjukhus i Lancaster.[2][3] Efter olyckan kritiserades ledningen för Virgin Galactic av bland andra raketforskaren Carolynne Campbell-Knight, som hävdade att den förolyckade rymdfarkosten skulle drivits av instabilt raketbränsle, vilket i så fall skulle vara orsaken till olyckan.[4] NTSB:s utredning, som publicerades den 28 juli 2015, kom dock till slutsatsen att händelsen orsakades av ett handhavandefel av en av piloterna.[5].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Richard Branson unveils Virgin Galactic space shuttle, BBC den 8 december 2009.
  2. ^ ”Virgin Galactic's SpaceShipTwo in fatal crash”. New Scientist. 31 oktober 2014. http://www.newscientist.com/article/dn26489-virgin-galactics-spaceshiptwo-in-fatal-crash.html. 
  3. ^ "Virgin Galactics rymdskepp har kraschat". DN. Publicerad 31 oktober 2014 klockan 19:34. Uppdaterad 31 oktober 2014 klockan 22:17
  4. ^ "Högt uppsatta chefer har lamnat Virgin Galactic". SVT. Publicerad 2014-11-03
  5. ^ Haverirapport från NTSB Publicerad den 28 juli 2015

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]