Spahi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sipahier

Spahi (även sipahi, sepahi eller spakh; från turkiskans sipahi, ursprungligen från persiskans سپاهی, sepâhi) kallades ursprungligen den främsta av de sex besoldade ryttarkårer ("kapikulu"), som uppsattes av den osmanska statskassan. Senare övergick benämningen till alla dessa kårer och slutligen till allt oregelbundet rytteri.

Osmanska rikets sipahier var oftast turkar. De bar oftast tunga rustningar och vapen, men de använde även pilbågar och lätthanterliga svärd. Ledarna över dessa kavallerier bar istället för hjälm turbaner med ihopflätade kedjor. Detta gav ett bättre huvudskydd än vanliga stridshjälmar.

Fransmännen upptog benämningen för det rytteri, som de uppsatte i Afrika av nordafrikanska trupper. Till en början avsedda endast för ordonnanstjänst, utgjorde spahi 1834 endast 4 skvadroner, men 1845 3 regementen på 6 skvadroner. De blev sedermera likställda med det övriga kavalleriet. 1er régiment de spahis, en pansarbataljon i 6. lätta pansarbrigaden (6ème BLB), är i dag bärare av det nordafrikanska kavalleriets traditioner i den franska armén.

Den engelska termen sepoy kommer av spahi, från persiskan via urdu.

Källor[redigera | redigera wikitext]