Spex-SM

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Spex-SM, tävling i studentspex som genomfördes för första gången 2002 i Örebro. Vinnare i kategorin bästa spex blev Lulespexet med sin uppsättning En vikingasaga. I maj 2007 anordnades Spex-SM åter i Örebro. Denna gång fanns det 11 priser att kämpa om. Deltog gjorde ett inbjudet spex vardera från Lund, Göteborg, Skövde, Uppsala, Linköping, Stockholm, Luleå och Örebro.

2012 arrangerades Spex-SM för tredje gången. Denna gång tävlade ett bidrag vardera från Lund, Umeå, Linköping, Stockholm, Luleå och Örebro.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den nationella spextävlingen Spex-SM instiftades 2002 i samband med att Örebrospexet, som förening, firade sitt 5-årsjubileum. Sedan har tävlingen fortsatt att hållas vart 5 år. Nationella spextävlingar har hållits tidigare i Stockholm under namnet Spexiaden som gick av stapeln 1989 och 1992, innan den lades ned pga. den anordnade organisationen Riksspexbyrån splittrades.[1]

Regler[redigera | redigera wikitext]

 • Varje stad får endast ställa upp med ett bidrag. Fler spexföreningar från samma ort kan slås ihop och tävla tillsammans.
 • Bidraget får max vara en timme långt, inklusive omstarter.
 • Bidraget får handla om vad som helst och flera städer får ha samma tema. Handlingen kan vara ett urklipp från spexföreningens ordinarie hemmaproduktion eller ett helt nyskrivet just för tävlingen.
 • Det finns inga begränsningar för hur många som får medverka på scenen. Dock måste könsfördelningen av skådespelarna vara relativt jämnt fördelad mellan män och kvinnor. [2]

2017[redigera | redigera wikitext]

2017, under Kristihimmelfärd 26-27/5 arrangerad Örebro det 4:e Spex-SM:et . Allt var i år samlat ute vid Örebro Universitet. Föreställningarna spelades i Novahuset och den stora festbanketten hölls i Kårhuset. Deltagarna kom från 6 olika städer och 8 olika spex.[3]

Deltagare [4][redigera | redigera wikitext]

Spexeri Spex Stad Utmärkelser
Linköping (Linköpings Studentspex och Holgerspexet) Revolutionärerna eller en tramsatlantisk historia Linköping Bästa manus, Bästa scenografi
Lulespexet Franska revolutionen Luleå Bästa musikaliska vision, Bästa kostym
Jesperspexet Manhattanprojektet Lund Bästa musikaliska framförande, Bästa koreografi
Kårspexet Karl XII eller Sofia med Knuff Stockholm Bästa regi/skådespeleri, Sveriges bästa spex
Bispexuellas förening Umeå (MESK och Umespexarna) Siegfried Umeå Juryns specialpris. Bästa sminkning
Örebrospexet Muren eller alla väggar bär till Berlin Örebro Bästa omstart

Juryns motiveringar[redigera | redigera wikitext]

Vinstkategori Vinnare Motivering[5]
Bästa koreografi Lund "För att ha visat hur en koreografi mellan låtar kan fylla och förgylla en scenbild, samtidigt som vi knappast är ute och cyklar när vi säger att dansandet under låtar både poppade och lockade fram det explosiva."
Bästa kostym Luleå "För att kostymeringen i sin variation och kvantitet förtydligade både karaktärer, status och samhällsklasser. Vi visste att vi var imponerade när vi började se dubbelt!"
Bästa smink Umeå "För sagolika tolkningar med stor detaljrikedom som gjorde både karaktärer och föreställningen magisk."
Bästa manus Linköping "För deras klipska användning av rim som erbjöd publiken skarpa svängar. För en uppbyggnad till spexets klimax som slutade med att alla i publiken - inte tappade huvudet - utan sina hakor."
Bästa musikaliska framförande Lund "För uppvisande av stor musikalisk bredd, där allt från avskalad stämsång till kraftfull rock håller hög nivå samt där orkestrering såväl som sång och textning levereras bombsäkert."
Bästa musikaliska vision Luleå "För ett genomgående stämningshöjande musikval som aldrig låter publiken tveka på var vi befinner oss, och som verkligen lyfter spexet i sann revolutionär anda."
Bästa omstart Örebro "För att med små och större medel uppvisat god timing, kvickhet och variation. Publiken fick alltid vad de krävde och resultatet rev ner såväl skratt som murar."
Bästa regi/skådespeleri Stockholm "För välregisserade karaktärer med tydliga drag, rörelsemönster och bra samspel mellan skådespelarna samt ett rappt tempo i replikskiftena. Även en fallenhet att med komisk tajming föra spexet framåt utan att behöva klä det i ord. "
Bästa scenografi Linköping "För innovativa och flexibla scenlösningar som tog handlingen från slott till koja och korsade gränser. En välbyggd dekor av en kvalitet vi kunde lita på. Det kunde även skådis!"
Juryns specialpris Umeå "För en originell idé som skickligt sammanvävde musik, teknik och innovation till en sällan skådad duell mellan magiska under och teknikens under."
Sveriges bästa spex Stockholm "För ett spex som höll genomgående hög kvalitet i alla delar, och som med vacker musik, härlig sång, tidsenliga kostymer, maffig dekor och kvicka repliker, satte våra spexsjälar i brand. Toppenbra! Elefantastiskt!"

2012[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Spexeri Spex Stad Utmärkelser
Linköpings Förenade Studentspex (Linköpings Studentspex och Holgerspexet) Världsomställningen i Paris Linköping Bästa manus, bästa scenografi, Sveriges bästa spex
Lulespexet Taj Mahal Luleå Bästa kostym och smink.
Jesperspexet Einstein Lund
Kårspexet Freud Stockholm Bästa regi/skådespeleri, bästa musikaliska gestaltning, bästa koreografi
Bispexuellas förening Umeå (MESK och Umespexarna) Turandot Umeå Bästa musikaliska framförande
Örebrospexet Troja Örebro Bästa omstart, Juryns specialpris

Från början var även Halmstad och Uppsala anmälda deltagare, men tvingades lämna återbud under månaderna före Spex-SM.

Juryns motiveringar[redigera | redigera wikitext]

Vinstkategori Vinnare Motivering [6]
Bästa koreografi Stockholm "För en professionell koreografi som på ett bra sätt drog nytta av såväl skådespelarnas talanger som rekvisitan på scenen. Även de svåraste rutinerna genomfördes med en klackspark."
Bästa kostym och smink Luleå "Både smink och kostym var omöjliga att feltolka. När ridån gick upp visste man precis var och när man var. Detaljrikedom och variation gjorde varje karaktär unik."
Bästa manus Linköping "För ett manus som var innehållsrikt, men samtidigt kompakt. Det var genomgående välskrivet, fyndigt och skrivet med stor tilltro till samtliga spexares förmågor."
Bästa musikaliska framförande Umeå "För att med minimala medel ha levererat en storslagen, kraftfull musikupplevelse som gick rakt in i våra hjärtan."
Bästa musikaliska gestaltning Stockholm "För musikval som var helgjutna och accentuerande. Det förstärkte dramat och fick oss att längta efter mer."
Bästa omstart Örebro "För en trygghet i improvisationerna, en kvickhet vid leveranserna och en kollektiv fingertoppskänsla."
Bästa regi/skådespeleri Stockholm "För en rapphet i dialogen, ständigt närvarande skådespelare och ett gott samspel mellan dessa."
Bästa scenografi Linköping "För en väl genomtänkt och väl utförd scenografi, med stor fantasi, påhittighet och detaljrikedom."
Juryns specialpris Örebros stridsscen "För en storslagen händelse som högg sig fast i juryn och med skärpa visade hur vackert våld kan vara."
Sveriges bästa spex Linköping "För ett spex som från början till slut visade på hög kvalitet, studentikosa traditioner och som bäst visade vad ett spex kan vara. Juryn imponerades av såväl story som skådespel och scenbild. Vi blev mållösa och lyckliga.."

2007[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Spexeri Spex Utmärkelser
ATLAS² -SkövdeSpexet Arizona Juryns specialpris
Handelsspexet vid GU Nelson
Jesperspexet vid LTH Ben-Hur Bästa sång
Kårspexet vid KTH Kristian Tyrann Bästa manusidé, bästa scenografi, bästa koreografi, bästa musik, bästa regi/skådespeleri
Linköpings StudentSpex Hannibal Bästa manus, bästa omstart, Sveriges bästa spex
Luleå studentspexförening Jakten på dr. Livingstone
Norrlands Nations SpexEnsemble vid Uppsala universitet Jakten på det försvunna spexet
Örebrospexet Gustav III Bästa kostym

Juryns motiveringar[redigera | redigera wikitext]

Vinstkategori Vinnare Motivering [7]
Bästa manusidé Kristian Tyrann av Kårspexet "För att ha vågat presentera korrekta karaktärer, även de mer okända, och för modet att välja ett kort dramatiskt historiskt skeende, som gav stora konsekvenser för ett folk."
Bästa manus Hannibal av LiSS "För vackra ordvändningar och flödande rim, karaktärstypisk dialog, med dramaturgisk stringens och trots ett envetet återkommande djurtema."
Bästa scenografi Kristian Tyrann av Kårspexet "För att i en smutsig miljö ändå erbjuda vila för ögonen, för detaljer i textur och patinering och för en föränderlig scenbild -- både i stort och smått -- som gör att man tappar huvudet."
Bästa kostym Gustav III av Örebrospexet
Bästa koreografi Kristian Tyrann av Kårspexet
Bästa sång Ben-Hur av Jesperspexet "För att allt stämde, flera gånger och samtidigt. Alla sjöng underbart. Det var aldrig frågan om Var eller När. Det var frågan om Hur - Ben-Hur."
Bästa musik Kristian Tyrann av Kårspexet
Bästa omstart Hannibal av LiSS "För att ha levererat omstarter i såväl sång som tal med lyhördhet och god balans."
Bästa regi/skådespeleri Kristian Tyrann av Kårspexet
Juryns specialpris Arizona av ATLAS² "För att med sann glädje och engagemang visa själva essensen av ett spex – att ha roligt."
Sveriges bästa spex Hannibal av LiSS "För att ha bjudit med oss alla innanför murarna på en föreställning av yppersta slag. Rakt igenom högsta kvalitet och däremellan kvalitet av högsta sort."

2002[redigera | redigera wikitext]

Jury detta år var Stefan Grudin, Peter Flack och Jonas Hallberg.

Spexeri Spex Utmärkelser
Suspex (samarbete mellan flera spex) från SU Barabas
Kårspexet vid KTH 1492
Linköpings StudentSpex Caesars vägskäl Bästa dekor
Luleå studentspexförening En vikingasaga Bästa koreografi, bästa skådespel, bästa spex
Norrlands Nations SpexEnsemble vid Uppsala universitet Lägenheten runt på 80 minuter Bästa kostym, bästa manusidé
Umespexarna Romeo och Julia
Växjö Spex Askungen
Örebrospexet Hamlet - en vanföreställning

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Erik Faxén (2017). Erik Faxén. red. ”Kort tävlingshistorik”. Programblad Spex-SM 2017. 
 2. ^ Erik Faxén, red (2017). ”Regler”. Programblad Spex-SM 2017. 
 3. ^ ”Spex-SM 2017” (på en). www.spexsm.se. http://www.spexsm.se/. Läst 29 maj 2017. 
 4. ^ http://www.spexsm.se/deTavlande.html
 5. ^ Juryns underlag för diplomen.
 6. ^ Hämtat från diplomen som delats ut i samband med prisutdelningen
 7. ^ Hämtat från diplomen som delats ut i samband med prisutdelningen