Spex-SM

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Spex-SM, tävling i studentspex som genomfördes för första gången 2002 i Örebro. Vinnare i kategorin bästa spex blev Lulespexet med sin uppsättning En vikingasaga. I maj 2007 anordnades Spex-SM åter i Örebro. Denna gång fanns det 11 priser att kämpa om. Deltog gjorde ett inbjudet spex vardera från Lund, Göteborg, Skövde, Uppsala, Linköping, Stockholm, Luleå och Örebro. 2012 arrangerades Spex-SM för tredje gången. Denna gång tävlade ett bidrag vardera från Lund, Umeå, Linköping, Stockholm, Luleå och Örebro.

2012[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Spexeri Spex Stad Utmärkelser
Linköpings Förenade Studentspex (Linköpings Studentspex och Holgerspexet) Världsomställningen i Paris Linköping Bästa manus, bästa scenografi, Sveriges bästa spex
Lulespexet Taj Mahal Luleå Bästa kostym
Jesperspexet Einstein Lund
Kårspexet Freud Stockholm Bästa regi/skådespeleri, bästa musikaliska gestaltning, bästa koreografi
Bispexuellas förening Umeå (MESK och Umespexarna) Turandot Umeå Bästa musikaliska framförande
Örebrospexet Troja Örebro Bästa omstart, Juryns specialpris

Från början var även Halmstad och Uppsala anmälda deltagare, men tvingades lämna återbud under månaderna före Spex-SM.

Juryns motiveringar[redigera | redigera wikitext]

Vinstkategori Vinnare Motivering
Bästa koreografi Stockholm "För en professionell koreografi som på ett bra sätt drog nytta av såväl skådespelarnas talanger som rekvisitan på scenen. Även de svåraste rutinerna genomfördes med en klackspark."
Bästa kostym och smink Luleå "Både smink och kostym var omöjliga att feltolka. När ridån gick upp visste man precis var och när man var. Detaljrikedom och variation gjorde varje karaktär unik."
Bästa manus Linköping "För ett manus som var innehållsrikt, men samtidigt kompakt. Det var genomgående välskrivet, fyndigt och skrivet med stor tilltro till samtliga spexares förmågor."
Bästa musikaliska framförande Umeå "För att med minimala medel ha levererat en storslagen, kraftfull musikupplevelse som gick rakt in i våra hjärtan."
Bästa musikaliska gestaltning Stockholm "För musikval som var helgjutna och accentuerande. Det förstärkte dramat och fick oss att längta efter mer."
Bästa omstart Örebro "För en trygghet i improvisationerna, en kvickhet vid leveranserna och en kollektiv fingertoppskänsla."
Bästa regi/skådespeleri Stockholm "För en rapphet i dialogen, ständigt närvarande skådespelare och ett gott samspel mellan dessa."
Bästa scenografi Linköping "För en väl genomtänkt och väl utförd scenografi, med stor fantasi, påhittighet och detaljrikedom."
Juryns specialpris Örebros stridsscen "För en storslagen händelse som högg sig fast i juryn och med skärpa visade hur vackert våld kan vara."
Sveriges bästa spex Linköping "För ett spex som från början till slut visade på hög kvalitet, studentikosa traditioner och som bäst visade vad ett spex kan vara. Juryn imponerades av såväl story som skådespel och scenbild. Vi blev mållösa och lyckliga.."

2007[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Spexeri Spex Utmärkelser
ATLAS² -SkövdeSpexet Arizona Juryns specialpris
Handelsspexet vid GU Nelson
Jesperspexet vid LTH Ben-Hur Bästa sång
Kårspexet vid KTH Kristian Tyrann Bästa manusidé, bästa scenografi, bästa koreografi, bästa musik, bästa regi/skådespeleri
Linköpings StudentSpex Hannibal Bästa manus, bästa omstart, Sveriges bästa spex
Luleå studentspexförening Jakten på dr. Livingstone
Norrlands Nations SpexEnsemble vid Uppsala universitet Jakten på det försvunna spexet
Örebrospexet Gustav III Bästa kostym

Juryns motiveringar[redigera | redigera wikitext]

Vinstkategori Vinnare Motivering
Bästa manusidé Kristian Tyrann av Kårspexet "För att ha vågat presentera korrekta karaktärer, även de mer okända, och för modet att välja ett kort dramatiskt historiskt skeende, som gav stora konsekvenser för ett folk."
Bästa manus Hannibal av LiSS "För vackra ordvändningar och flödande rim, karaktärstypisk dialog, med dramaturgisk stringens och trots ett envetet återkommande djurtema."
Bästa scenografi Kristian Tyrann av Kårspexet "För att i en smutsig miljö ändå erbjuda vila för ögonen, för detaljer i textur och patinering och för en föränderlig scenbild -- både i stort och smått -- som gör att man tappar huvudet."
Bästa kostym Gustav III av Örebrospexet
Bästa koreografi Kristian Tyrann av Kårspexet
Bästa sång Ben-Hur av Jesperspexet "För att allt stämde, flera gånger och samtidigt. Alla sjöng underbart. Det var aldrig frågan om Var eller När. Det var frågan om Hur - Ben-Hur."
Bästa musik Kristian Tyrann av Kårspexet
Bästa omstart Hannibal av LiSS "För att ha levererat omstarter i såväl sång som tal med lyhördhet och god balans."
Bästa regi/skådespeleri Kristian Tyrann av Kårspexet
Juryns specialpris Arizona av ATLAS² "För att med sann glädje och engagemang visa själva essensen av ett spex – att ha roligt."
Sveriges bästa spex Hannibal av LiSS "För att ha bjudit med oss alla innanför murarna på en föreställning av yppersta slag. Rakt igenom högsta kvalitet och däremellan kvalitet av högsta sort."

2002[redigera | redigera wikitext]

Jury detta år var Stefan Grudin, Peter Flack och Jonas Hallberg.

Spexeri Spex Utmärkelser
Suspex (samarbete mellan flera spex) från SU Barabas
Kårspexet vid KTH 1492
Linköpings StudentSpex Caesars vägskäl Bästa dekor
Luleå studentspexförening En vikingasaga Bästa koreografi, bästa skådespel, bästa spex
Norrlands Nations SpexEnsemble vid Uppsala universitet Lägenheten runt på 80 minuter Bästa kostym, bästa manusidé
Umespexarna Romeo och Julia
Växjö Spex Askungen
Örebrospexet Hamlet - en vanföreställning