Spinell

Från Wikipedia
För mineraler med spinellstruktur, se Spineller.
Spinell
Fakta
Kategori Mineral
Kemi Magnesiumaluminat MgAl2O4
Färg Röd, Rosa, Mörkgrön, Gul, Violett, Orange, Blå, Svart
Streckfärg Vit
Kristallsystem Kubisk, spinellstruktur
Brott mussligt, oregelbundet
Mohs 8
Ljusbrytning 1,712-1,736
Dubbelbrytning 0,026
Spaltning Ofullständig
Densitet 3,58-3,61
Dispersion 0,026

Spinell är ett mycket hårt mineral som består av magnesiumaluminat, MgO2(AlO)2, ibland med inblandning av krom och järn. Det har gett namn till mineralgruppen spineller med liknande typ av uppbyggnad och kristallstruktur.[1]

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Den ädla spinellen har röd färg i talrika nyanser. Dessutom förekommer gula, blå och gröna spineller i flera nyanser, samtidigt som det även förekommer en svart variant, som kallas pleonast eller ceylonit.

Spinell är mycket hård (8,0 på Mohs hårdhetsskala). Den bildar kubiska kristaller med så kallad spinellstruktur.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Trots att spinellen ursprungligen bildats i urbergets bergarter, oftast i kristallin kalksten, påträffas de klara, ädla varianterna främst i sandlager, på samma sätt som många andra ädelstenar.

De främsta fyndorterna finns i Myanmar, Sri Lanka och Thailand. Dock förekommer spineller även på många andra ställen tillsammans med safir, rubin, zirkon och andra ädelstenar.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Spinell används som ädelsten. Värdefullast är den röda spinellen, särskilt de nyanser, som till färgen står närmast rubin s.k. rubinspineller.

Fullkomligt ren och färglös spinell förväxlas ibland med diamant, då den har ungefär samma densitet och liksom denna är enkelbrytande.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ H-J Meyer: Festkörperchemie i: H-J Meyer (red.), Riedel Moderne Anorganische Chemie, Walter de Gruyter, 2012, ISBN 978-3-11-024900-2. Läst 12 april 2018.
  • Meyers varulexikon, Forum, 1952

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]