Splitterskyddat trupptransportfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett M113 splitterskyddat trupptransportfordon.

Splitterskyddat trupptransportfordon, alternativt pansrat trupptransportfordon (avseende skyddsnivå), är pansrade transportfordon som är ämnade att under skydd transportera infanteri till och från strid, klassiskt en grupp om 11 soldater.[1][2] Sådant truppslag kallas vanligen mekaniserat infanteri.

Gentemot pansarskyttefordon, vilka transporterar trupp i strid, ska splitterskyddade trupptransportfordon inte delta i strid själva, utan de ska enbart agera skyddad transport för infanteriet fram till eller från striden. Trots detta är splitterskyddade trupptransportfordon ofta beväpnade med någon form av självförsvarsbeväpning som kulsprutor och rökkastare.

Splitterskyddade trupptransportfordon väger ofta mellan 10 och 25 ton.[3] De är inte ovanligt att de är amfibiska eller har kapacitet att simma med simutrustning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Benämning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige benämns majoriteten av splitterskyddade trupptransportfordon efter deras utformning och inte deras roll. Till exempel benämns de flesta splitterskyddade trupptransportfordonen som pansarbandvagn eller pansarterrängbil beroende på ifall de har hjul- eller banddrift, men även benämningen bandvagn ges till vissa splitterskyddade trupptransportfordon. Detta kan vara förvirrande då även pansarskyttefordon ges vissa av dessa benämningar, specifikt pansarbandvagn.[4]

Splitterskyddade trupptransportfordon i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Bandgående

Hjulgående

Typexempel på splitterskyddade trupptransportfordon[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]