Splitterskyddat trupptransportfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett M113 splitterskyddat trupptransportfordon.

Ett splitterskyddat trupptransportfordon (alternativt pansrat trupptransportfordon beroende på skyddsnivå) är ett hjulgående eller bandgående pansarfordon som transporterar trupper till strid, klassiskt en grupp om 11 soldater.[1][2] Sådana truppslag kallas mekaniserat infanteri. Till skillnad från den liknande fordonsrollen pansarskyttefordon ska splitterskyddade trupptransportfordon inte specifikt delta i strid utan enbart agera skyddad taxi fram till striden. Trots detta är splitterskyddade trupptransportfordon ofta beväpnade med någon form av självförsvarsbeväpning som kulsprutor och rökkastare.

Splitterskyddade trupptransportfordon väger ofta mellan 10 och 25 ton.[3] De är inte ovanligt att de är amfibiska eller har kapacitet att simma med simutrustning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Benämning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige benämns majoriteten av splitterskyddade trupptransportfordon efter deras utformning och inte deras roll. Till exempel benämns de flesta splitterskyddade trupptransportfordonen som pansarbandvagn eller pansarterrängbil beroende på ifall de har hjul- eller banddrift, men även benämningen bandvagn ges till vissa splitterskyddade trupptransportfordon. Detta kan vara förvirrande då även pansarskyttefordon ges vissa av dessa benämningar, specifikt pansarbandvagn.[4]

Splitterskyddade trupptransportfordon i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Bandgående
Hjulgående

Typexempel på splitterskyddade trupptransportfordon[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]