Splitterskyddat trupptransportfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett M113 splitterskyddat trupptransportfordon.

Ett splitterskyddat trupptransportfordon är ett pansarfordon på antingen hjul eller band som transporterar trupper till strid, klassiskt en grupp om 11 soldater.[1][2] Sådana truppslag kallas mekaniserat infanteri. Till skillnad från pansarskyttefordon ska splitterskyddade trupptransportfordon inte specifikt delta i strid men de är ofta beväpnade med någon form av självförsvarsbeväpning som en eller flera kulsprutor.

Splitterskyddade trupptransportfordon väger ofta mellan 10-25 ton.[3] De är inte ovanligt att de är amfibiska eller har kapacitet att simma med simutrustning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige benämns majoriteten av splitterskyddade trupptransportfordon som pansarbandvagn eller pansarterrängbil beroende på ifall de har hjul- eller banddrift. Även många pansarskyttefordon går under dessa benämningar beroende på ifall de har hjul- eller banddrift.[4]

Splitterskyddade trupptransportfordon i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Exempel på splitterskyddade trupptransportfordon[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se: M113
  2. ^ Se: MT-LB
  3. ^ Mowag Piranha 9 ton, Patria XA-360 AMV upp til 26 ton.
  4. ^ ”Solf, Soldaten i fält, 2001”. https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/publikationer/soldf.pdf. Läst 23 oktober 2019.