Pansarbil

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pansarterrängbil)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Panhard AML pansarbil.

En pansarbil, kort pb, är en pansrad eller bepansrad bil. De är primärt militära fordon och används huvudsakligen som strids- och spaningsfordon av lättare typ.[1] På grund av det begränsade marktrycket som skapas av hjuldrift så har pansarbilar oftast pansar av lättare typ menat att skydda mot splitter och finkalibrig eld.

Pansarbilar är populära för fredsbevarande uppdrag och när man vill upprätthålla inre säkerhet. De ser inte lika hotande och konfrontativa ut som stridsvagnar och deras storlek och manövrerbarhet passar bättre för tätorters trånga körutrymmen.

Pansarbilar är även vanliga inom värde- eller pengatransport inom civila uppdrag. (se: bepansrad bil)

Militära pansarbilar[redigera | redigera wikitext]

Klassiska pansarbilar är som nämnt oftast normalt av militär natur. De är snabbgående splitterskyddade fordon ofta beväpnade med lättare beväpning som kulsprutor och automatkanoner samt svagare kanoner.[1]

Pansarbilar är oftast billigare, snabbare och har större räckvidd än bandfordon och är därför ett populärt alternativ av pansarfordon inom många arméer. De flesta är inte tänkta att användas i svåra strider utan de är främst tänkta för spaning, ledning och samband. Andra användningsområden kan vara att transportera olika typer av raketer, robotar eller granatkastare genom farliga områden medan besättningen är skyddad.

Vissa pansarbilar är dock planerade för att kunna delta i strid och har begränsat med plats för extra personal och har beväpning i klass med en stridsvagn eller stridsfordon. Dessa används bland annat för att eskortera oskyddade eller klent skyddade fordon. Vissa av dessa typer av pansarbilar klassas även i vissa länder som stridsvagn eller pansarvärnskanonvagn på grund av sin menade roll. Ett par bra exempel på dessa typer av fordon är den franska lätta stridsvagnen Panhard EBR och den italienska pansarvärnskanonvagnen B1 Centauro.

Pansarterrängbil[redigera | redigera wikitext]

På grund av att dagens slagfält kallar för bra terrängkörning så är många moderna pansarbilar så kallade terrängfordon i grunden och kallas pansarterrängbil, kort ptgb. En modern pansarterrängbil har normalt 4 till 8 stora terränghjul och normalt lätt bepansring.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den horribla Tsar tanken.

De absolut första pansarbilarna började komma fram under 1800-talets slutskede och vid 1900-talets början kom de första konventionella pansarbilarna. Dessa tillverkades genom att man tillförde pansar och bestyckning till befintliga fordon, däribland personbilar, lastbilar och traktorer. Många av dessa kom att se strid under första världskriget och var en viktig del i utvecklingen av stridsvagnen då man snabbt insåg innebörden att kunna korsa skyttegravar, en egenskap pansarbilar saknar. Trots detta var pansarbilar extremt effektiva på fast mark under kriget.

En spektakulär och opraktisk tidig pansarbil/stridsvagn var den ryska Tsar tank från 1915, en typ av bepansrad trehjuling med hjul med nio meters diameter. Dessa hjul var menade att ge denna pansarbil/stridsvagn egenskapen att kunna korsa skyttegravar men på grund av alla dess andra svagheter, till exempel stora siluett och oskyddade gigantiska hjul var denna designen obrukbar.

Pansarbilar kom att fortsätta vara populära under mellankrigstiden fram till idag och har i stort sett inte ändrats principiellt sedan första världskriget.

På många moderna slagfält, primärt inom Mellanösterns terrorist- och inbördeskrig är improviserade pansarbilar mycket vanliga. Precis som de historiskt första pansarbilarna har man tagit civila fordon och bepansrat dem samt givit dem beväpning.

Svenska pansarbilar[redigera | redigera wikitext]

Sverige påbörjade anskaffning av pansarbilar under tidigt 1920-tal och de första utprovningarna med utländska modeller lär ha påbörjats år 1922.[2] Ganska snabbt lyckades man ta fram en inhemsk modell vilken fick typbeteckningen Pansarbil m/25. Typen var egentligen en försöksmodell och byggdes enbart i två exemplar.[3] Minst en av dessa blev snabbt modifierad för att kunna bära ett bandaggregat (banddrivningstillsats) som konstruerats av Postverket men försöken med detta var ej lyckade. För montering av bandaggregatet urholkades hjulhuset för att bli mycket större och luftigare.[3] Pansarbil m/25 följdes snabbt av Pansarbil m/26 som byggde på samma konstruktion men hade rundade hörn på karossen och en 37 mm Puteaux SA 18-kanon tagen från en Renault FT-stridsvagn som Sverige hade köpt in som försöksfordon. Även denna var ett försöksfordon och byggdes enbart i ett exemplar.[3]

Försöken med Pbil m/25 och m/26 var lyckade och ledde till att man framtog ytterligare en försöksmodell. Denna typen fick beteckningen Pansarbil fm/29 och byggdes av Svenska Landsverk AB. Typen fungerade mycket bra men visade sig vara för dyr för massproduktion.[4] Därav valde man att framta en billigare konstruktion vilket blev Pansarbil m/31. Pansarbil m/31 kom att tillverkas i större antal och kom att tjänstgöra hela vägen inpå 1950-talet.[5]

Vid andra världskrigets intåg insåg Sverige att fler pansarbilar behövdes vilket gjordes att typerna Pansarbil m/39, m/40 och m/41 inskaffades. Dessa var några av de mest moderna pansarbilarna i världen för sin tid. De var alla var av svetsad konstruktion och hade en topphastighet över 70 km/h både framåt och bakåt med en förare i varsin ände.[6][7] Under kriget byggde Sverige även sitt första riktiga bepansrade pansarskyttefordon, vilket blev Terrängbil m/42 KP, en bepansrad lastbil med ett menad att bära 16 pansarskyttesoldater till och under strid.[8]

Efter kriget fortsatte Sverige bruka pansarbilarna m/39, m/40 och m/41 tills att de inte var värda att reparera mer, vartefter de togs ur tjänst. Tgb m/42 KP kom dock att moderniseras med kulsprutetorn för fortsatt tjänst. Denna typ kom senare att bli ett av de fåtal Svenska fordon att se strid då ett antal skickades till Kongo för att stödja Svenska FN-styrkor under Kongokrisen. Under Kongokrisen tillfångatog även Sverige ett antal pansarbilar av modellen M8 Greyhound vilka officiellt intogs i organisationen. Dessa renoverades och modifierades av de svenska FN-trupperna, i vissa fall med 8 mm kulspruta m/36 i luftvärnslavett taget från en trasig Tgb m/42 KP.[9] Efter Kongokrisen kom enbart Tgb m/42 KP att fortsätta tjänstgöra i Sverige. Dessa kom att utgå till regementen på Gotland och till FN-trupper på Cypern under 1960- och 1970-talet.[8]

På 1980-talet gick överledande fordon igenom REMO (Renovering & Modifiering) och förseddes bland annat med ett helt ombyggt stridsrum försett med tak.[8] De sista Tgb m/42 KP togs ur bruk 2004 då man hade införskaffat en ny pansarbil år 2000 vid namn pansarterrängbil 203 byggd av finska Patria. Dessa kom att backas upp av ytterligare en ny modell från Patria vid namn Pansarterrängbil 360 år 2009. Både Ptgb 203 och 360 är i tjänst idag och utgör den Svenska armens pansarbilsflotta och finns i flera olika varianter från pansarambulans till pansarskyttefordon.

Exempel på pansarbilar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]