Hoppa till innehållet

Sportlov

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om skollovet. För den svenska musikgruppen, se Sportlov (musikgrupp).
Utförsåkning är en populär sportlovsaktivitet.
Snowboardåkning är en populär sportlovsaktivitet.
Skridskoåkning är en populär sportlovsaktivitet.

Sportlov (även kallat februarilov, vinterlov, vårvinterlov[1], kokslov[2]) eller skidlov är ett skollov om vintern.

Sportlov i världen

[redigera | redigera wikitext]

I Belgien styrs vinterferiens placering av påsken, så att vinterferien börjar sex veckor före palmsöndag.

I Danmark förekommer vinterferier i vecka 8. Kommuner kring Köpenhamn har vanligtvis vinterferier i vecka 7. Vissa kommuner låter placeringen styras av påsken, så att tiden mellan loven ej blir "för kort".

Sportlovet i Finlands skolor (fi. hiihtoloma, "skidlov", numera även talviloma, "vinterlov") varar en vecka och hålls i februari-mars, mellan vecka 8 och 10.[3] Tidpunkten är olika i olika kommuner, för att minska trängseln i trafiken och i skidsportcentren i norra Finland.

Idén om sportlov framfördes 1926 av Santeri Hirvonen i tidningen Kasvatus ja koulu (”uppfostran och skola”), som motvikt till inomhusarbetet. Grankulla Samskolan införde sportlovet 1927. Lauri Pihkala tog sig an idén under 1930-talet och 1933 togs sportlovet allmänt i bruk i skolorna.

På Åland är sportlovet vecka 8. [4]

Nederländerna

[redigera | redigera wikitext]

I Nederländerna infördes så kallade förårsferier under 1970-talet. De ligger i mitten eller slutet av februari och Nederländerna är här uppdelat i två delar och den södra delen har lovet först.

De så kallade "vinterferierna" inträffar under vecka 7, 8 eller 9 och delas in efter fylke, där statsforvalteren avgör vilken vecka.

2010 inföll vinterferierna 2228 februari i alla fylker utom Aust-Agder fylke, Vest-Agder fylke, Hordaland fylke, Oppland fylke och Troms fylke, där de inträffade 17 mars, och Finnmark fylke där tiden varierar mellan kommunerna.[5]

I Schweiz varar sportferierna 1-2 veckor och varierar mellan kantonerna från slutet av januari till början av mars.

Huvudartikel: Sportlov i Sverige
Utförsåkare i Hundfjället i Sälenfjällen under vecka 9, en av sportlovsveckorna i Sverige.

Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de så kallade kokslov som infördes 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna. Sportlovet i Sverige varar i en vecka under februari eller mars, mellan vecka 7 och 10.[1] På orter där lovet äger rum i februari kallas lovet även för februarilov. Normalt brukar de svenska kommunerna fördela sportlovet över en treveckorsperiod. I vissa kommuner förekommer flexibelt sportlov, då eleverna själva får välja vecka.

I Tyskland styrs vinterferiernas placering av förbundsländerna och varar i regel en vecka.

Spring break betyder vårlov och är vad skollov under vårterminen i bland annat USA och delar av Kanada kallas. Vanligt förekommande är att åka till varmare breddgrader och festa. Detta sker ofta i Cancún Mexiko, i Florida, samt inte minst längs kusten i Texas till exempel South Padre Island. Man brukar ta sig till andra länder, eftersom minimiåldern för alkoholservering i USA är 21 år.[6][7]

I Österrike ligger vinterferierna i februari och varar en vecka. Ferierna ligger i mitten av skolåret och kallas därför semesterferier (Semester här avser termin). Feriernas placering varierar mellan förbundsländerna.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norskspråkiga (bokmål) Wikipedia.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]