Squash (växt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grön squash, uppskuren och hel
Gul squash

Squash är en växt i pumpasläktet Cucurbita, vanligtvis arten Cucurbita pepo.

Sorter[redigera | redigera wikitext]

Squash kan delas in i sommarsquash och vintersquash. Sommarsquash, även kallad zucchini eller ibland courgette, är en växt vars oftast gröna eller gula frukter äts som grönsak. Andra färger förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har frukter med gurkliknande form, men det finns även andra former. Vintersquash har ett hårdare skal, oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre än sommarsquashen. Vintersquashen liknar mer en pumpa än vad zucchinin gör, och används på samma sätt.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet squash kommer från engelskan, men har sitt ursprung i ordet askutasquash (en grön sak som äts rå), ett ord i språket massachusett som talades av indianstammen Narragansetterna.

Namnet zucchini har sitt ursprung i italienskan, och courgette i franskan. Alla tre namnen används i svenskan, även om courgette är relativt ovanligt.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Squashen är en given ingrediens i den franska grönsaksröran ratatouille, men passar även bra i wok eller skivad på längden och grillad tillsammans med halloumiost. Den används även som en av huvudingredienserna i italienska pastarätten Delizie.