Städelschule

Städelschule
Neues Portikus, Maininsel

Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste, är en konsthögskola i Frankfurt am Main i Tyskland.

Städelschules huvudingång

Städelschule grundades av en stiftelse som instiftats av Frankfurtköpmannen Johann Friedrich Städel 1817. Med sin donation möjliggjorde han inrättandet av Städelsches Kunstinstitut i syfte att tillgängliggöra sin konstsamling för studenterna och grunda en skola för talangfulla unga studerande. Också allmänheten fick tillträde till samlingarna. Så småningom delades verksamheten i de båda institutionerna Städelsches Kunstinstitut och Städelschule.

Städelschule har en internationell prägel både vad gäller fakultet och studentkår. Omkring 40 procent av studenterna är utländska. Skolan har en egen utställningslokal.

Många kända konstnärer har undervisat på Städelschule. Målaren Max Beckmann blev professor på skolan 1925, men blev avskedad när nazisterna kom till makten 1933 och stämplad som "degenererad" konstnär.[1]

Daniel Birnbaum var rektor för Städelschule 2000-10.

Portikus[redigera | redigera wikitext]

Portikus, som ligger på en ö i Main vid Alte Brücke, inrättades 1987 som en utställningslokal för samtida konst av den tyska kuratorn Kasper König när han var rektor för Städelschule. Portikus är en integrerad del av Städelschule.

Namnet kommer från den kvarvarande portiken från Alte Stadtbibliothek från 1825, vilket i övrigt förstördes under de allierades flygbombningar under andra världskriget. År 1987 hade denna byggts in i en vit kubformad byggnad, vilken blev Portikus-galleriet. År 2006 flyttade Portikus till en nyuppförd byggnad.

Professorer i urval[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Städelschule, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Heike Belzer och Daniel Birnbaum (redaktörer): kunst lehren teaching art  −  Städelschule Frankfurt/Main. Verlag der Buchhandlung Walther König, Köln 2007, ISBN 978-3-86560-339-5

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]