Peter Cook

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om arkitekten. För komikern med samma namn, se Peter Cook (komiker).
Peter Cook
Peter Cook from Archigram, Architects Association.jpg
Personfakta
NationalitetBrittisk
Född22 oktober 1936 (84 år)
FödelseplatsSouthend-on-Sea, Essex, Storbritannien
Alma materCollege of Art
Architectural Association School of Architecture
Arbeten
Betydande byggnaderLondons Olympiastadion
Utmärkelser och priserRoyal Gold Medal

Peter Cook, född 22 oktober 1936 i Southend-on-Sea i Essex, är en brittisk arkitekt och arkitekturteoretiker, berömd för utopiska och lekfulla projekt.

Cook utbildade sig i arkitektur vid College of Art i Bournemouth och 1953–60 vid Architectural Association School of Architecture i London. Under 1960-talet blev Cook uppmärksammad som en av grundarna av den avantgardistiska, inflytelserika arkitektgruppen Archigram, som presenterade sina projekt i form av färgglada serietidningar. De utopiska projekten spände mellan byggnadsutformning till samhällsplanering och globala politiska frågor.

Under 1970- och 1980-talen var Cook rektor för Institute of Contemporary Arts (ICA) i London, samt professor vid Städelschule i Frankfurt am Main och i London. I början av 2000-talet var Cook också gästprofessor vid Arkitekturskolan LTH i Lund.

Cook har, parallellt med det teoretiska och akademiska arbetet, varit verksam som arkitekt. Hans mest kända verk är Kunsthaus Graz i Österrike från 2003, som han ritat tillsammans med Colin Fournier och som med sin blob-arkitektur starkt kontrasterar mot den omgivande historiska bebyggelsen i stadskärnan. Han arbetar idag tillsammans med Gavin Robotham i CRAB (Cook Robotham Architectural Bureau).

Cook är gift med den israeliska arkitekten Yael Reisner.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]