Hoppa till innehållet

Större beckasinsnäppa

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 20.03 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 27 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q476350Wikidata)
Större beckasinsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)
Större beckasinsnäppa i vinterdräkt
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteBeckasinsnäppor
Limnodromus
ArtStörre beckasinsnäppa
L. scolopaceus
Vetenskapligt namn
§ Limnodromus scolopaceus
Auktor(Say, 1823)
Utbredning
Synonymer
Långnäbbad beckasinsnäppa
Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt
Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt

Större beckasinsnäppa (Limnodromus scolopaceus) är en medelstor vadare.

Utseende och fältkännetecken

I adult häckningsdräkt har den matt gulaktiga ben och mycket lång, rak och mörk näbb. Den har mörk hjässa och tygelstreck, och ljusare lite rödaktigt ögonbrynsstreck. Ovansidan är vattrad i mörkbruna nyanser medan undersidan är mer rödaktig. Strupe och bröst är ljusare och fläckat, och kroppsidan streckad. Stjärten är streckad i svart och vitt. I vinterdräkt är den övervägande grå med ljusgrått huvud, mörkt tygelstreck och vitt ögonbrynsstreck. Bröstet är ljusgrått med ljusa fläckar medan buken och undergumpen är vit.

Den är mycket lik mindre beckasinsnäppa, och i vinterdräkt är de mycket svåra att skilja, men den senare återfinns inte lika ofta i närheten av färskvatten som större beckasinsnäppa. Den kan även förväxlas med spovarna i släktet Limosa som också har långa raka näbbar, men dessa fyra arter är större och har tvåfärgade näbbar.

Utbredning

Större beckasinsnäppa är en flyttfågel som häckar i allra nordligaste delarna av Nordamerika och i östra Sibirien. Den övervintrar från södra USA och så långt söderut som Centralamerika. Arten är en ovanlig men regelbunden gäst i Västeuropa där enstaka individer har stannat under längre perioder.

Ekologi

Den häckar på våt tundra och placerar sitt bo direkt på marken, gärna i närheten av vatten. Den födosöker genom att sticka ned den långa näbben i våt lera eller i bottnen i grunt vatten. Den lever främst av insekter, blötdjur, kräftdjur och havsmaskar, men kan även äta växtmaterial.

Källor

Externa länkar