Större beckasinsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större beckasinsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Long-billed Dowitcher - Malheur NWR - Oregon.jpg
Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Beckasinsnäppor
Limnodromus
Art Större beckasinsnäppa
L. scolopaceus
Vetenskapligt namn
§ Limnodromus scolopaceus
Auktor (Say, 1823)
Synonymer
Långnäbbad beckasinsnäppa
Hitta fler artiklar om fåglar med

Större beckasinsnäppa (Limnodromus scolopaceus) är en medelstor vadare.[2]

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt.

I adult häckningsdräkt har den matt gulaktiga ben och mycket lång, rak och mörk näbb. Den har mörk hjässa och tygelstreck, och ljusare lite rödaktigt ögonbrynsstreck. Ovansidan är vattrad i mörkbruna nyanser medan undersidan är mer rödaktig. Strupe och bröst är ljusare och fläckat, och kroppsidan streckad. Stjärten är streckad i svart och vitt. I vinterdräkt är den övervägande grå med ljusgrått huvud, mörkt tygelstreck och vitt ögonbrynsstreck. Bröstet är ljusgrått med ljusa fläckar medan buken och undergumpen är vit.

Den är mycket lik mindre beckasinsnäppa, och i vinterdräkt är de mycket svåra att skilja, men den senare återfinns inte lika ofta i närheten av färskvatten som större beckasinsnäppa. Den kan även förväxlas med spovarna i släktet Limosa som också har långa raka näbbar, men dessa fyra arter är större och har tvåfärgade näbbar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Större beckasinsnäppa är en flyttfågel som häckar i allra nordligaste delarna av Nordamerika och i östra Sibirien. Den övervintrar från södra USA och så långt söderut som Centralamerika. Arten är en ovanlig men regelbunden gäst i Västeuropa där enstaka individer har stannat under längre perioder. I Sverige har större beckasinsnäppa påträffats 21 gånger till och med 2013.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den häckar på våt tundra och placerar sitt bo direkt på marken, gärna i närheten av vatten. Den födosöker genom att sticka ned den långa näbben i våt lera eller i bottnen i grunt vatten. Den lever främst av insekter, blötdjur, kräftdjur och havsmaskar, men kan även äta växtmaterial.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birdlife International 2012 Limnodromus scolopaceus Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 2016-03-14.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  3. ^ Större beckasinsnäppa Arkiverad 8 maj 2016 hämtat från the Wayback Machine., Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]