Större beckasinsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Större beckasinsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Long-billed Dowitcher - Malheur NWR - Oregon.jpg
Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteBeckasinsnäppor
Limnodromus
ArtStörre beckasinsnäppa
L. scolopaceus
Vetenskapligt namn
§ Limnodromus scolopaceus
Auktor(Say, 1823)
Synonymer
Långnäbbad beckasinsnäppa
Hitta fler artiklar om fåglar med

Större beckasinsnäppa[2] (Limnodromus scolopaceus) är en medelstor vadare.[3]

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Större beckasinsnäppa i häckningsdräkt.

I adult häckningsdräkt har större beckasinsnäppa matt gulaktiga ben och mycket lång, rak och mörk näbb. Den har mörk hjässa och tygelstreck, och ljusare lite rödaktigt ögonbrynsstreck. Ovansidan är vattrad i mörkbruna nyanser medan undersidan är mer rödaktig. Strupe och bröst är ljusare och fläckat, och kroppsidan streckad. Stjärten är streckad i svart och vitt. I vinterdräkt är den övervägande grå med ljusgrått huvud, mörkt tygelstreck och vitt ögonbrynsstreck. Bröstet är ljusgrått med ljusa fläckar medan buken och undergumpen är vit.

Större beckasinsnäppa är mycket lik mindre beckasinsnäppa, och i vinterdräkt är de mycket svåra att skilja, men den senare återfinns inte lika ofta i närheten av färskvatten som större beckasinsnäppa. Den kan även förväxlas med spovarna i släktet Limosa som också har långa raka näbbar, men dessa fyra arter är större och har tvåfärgade näbbar.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Större beckasinsnäppa är en flyttfågel som häckar i allra nordligaste delarna av Nordamerika och i östra Sibirien. Den övervintrar från södra USA och så långt söderut som Centralamerika. Arten är en ovanlig men regelbunden gäst i Västeuropa där enstaka individer har stannat under längre perioder. I Sverige har större beckasinsnäppa påträffats 24 gånger till och med 2015 efter förstafyndet i september 1959 i Påarp, Halland.[4]

Släktskap[redigera | redigera wikitext]

Större och mindre beckasinsnäppa behandlades tidigare som en och samma art. Beckasinsnäpporna tillhör en grupp med vadare där också beckasiner och morkullor och är alltså endast avlägset släkt med Limosa-spovarna som de liknar.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den häckar på våt tundra och placerar sitt bo direkt på marken, gärna i närheten av vatten. Den födosöker genom att sticka ned den långa näbben i våt lera eller i bottnen i grunt vatten. Den lever främst av insekter, blötdjur, kräftdjur och havsmaskar, men kan även äta växtmaterial.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med okänd utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till fler än 400.000 exemplar.[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Fågeln har tidigare kallats långnäbbad beckasinsnäppa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Birdlife International 2012 Limnodromus scolopaceus Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 2016-03-14.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Större beckasinsnäppa, Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]