London-Stansteds flygplats

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stansted)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Stansted” leder hit. För orten i Essex, se Stansted Mountfitchet. För orten i Kent, se Stansted, Kent.
London Stansted Airport
London STN.JPG
Allmän information
OrtUttlesford
FlygplatstypInternationell flygplats
IATA-kodSTN
ICAO-kodEGSS
DriftbolagBAA (British Airports Authority)
Öppningsår1942
Höjd över havet106 meter
Koordinater51°53′06″N 00°14′06″Ö / 51.88500°N 0.23500°Ö / 51.88500; 0.23500
Officiell webbplatsStansted Airport
Kommunikationer
Restid/Sträcka från centrumTåg: 45-60 min
Buss: 55-75 min
FlygbussJa
ParkeringJa, lång- och korttid.
Trafikerande flygbolag15 st. bl.a. Ryanair och EasyJet
CharterJa
Banor
RiktningDimensioner i meterBeläggning
LängdBredd
05/233 048Asfalt
Statistik
Passagerare (2009)&&&&&&&019957077.&&&&&019 957 077
Landningar (2009)&&&&&&&&&0182810.&&&&&0182 810

London-Stansteds flygplats (IATA: STNICAO: EGSS) – engelska: London Stansted Airport eller Stansted Airport, kortform Stansted – är en internationell flygplats cirka 50 kilometer norr om centrala London. Flygplatsen har 23,7 miljoner passagerare årligen (2007).

Stansted är ett nav för ett antal stora europeiska lågprisflygbolag, till exempel Ryanair och Easyjet. Det är den tredje största flygplatsen i Storbritannien och den tredje största flygplatsen som betjänar London (efter Heathrow och Gatwick), och det är en av Londons sex internationella flygplatser med Luton, London City Airport och London Southend Airport.

Flygplatsen kan, förutom med buss, nås med tåg från bland annat Liverpool Street station i London samt från Cambridge.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Stansted har en terminalbyggnad för passagerare, en terminal för privatflygplan och en fraktterminal. Terminalen är ansluten till tre pirer, runt vilka flygplanen står. I terminalen finns flera växlingskontor, bagageservice, butiker, restauranger och barer samt tillgång till Internet. Biluthyrning och taxi kan också ordnas från terminalbyggnaden.

Från 1997 till 2007 ökade passagerarantalet rejält till följd av den snabba utvecklingen av lågprisflyget.

Flygbolag[redigera | redigera wikitext]

Flygbolag som flyger från Stansted är bland annat Ryanair och Easyjet. Till Sverige flyger Ryanair till Stockholm-Skavsta, Stockholm-Västerås och till Göteborg-Landvetter. Ryanair flyger även till exempelvis Köpenhamn-Kastrup och Oslo-Gardermoen, och dessutom flyger SAS till Köpenhamn. Det finns sammanlagt cirka 190 destinationer inklusive säsongsdestinationer.[1] Detta avser läget 2019.

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Stansted har fram till början av 2013 ägts och drivits av Heathrow Airport Holdings (tidigare BAA), som också äger och driver sex andra brittiska flygplatser, bland andra Heathrow och Gatwick. Det meddelades i mitten av januari 2013 att av konkurrensskäl måste Stansted säljas. Köparen äger sedan tidigare Manchesters flygplats.[2]

Marktransport[redigera | redigera wikitext]

Tåg som ansluter London, Cambridge, Peterborough, Leicester och Birmingham med flygplatsen.
En buss från Terravision
Skyttelbuss

Tåg[redigera | redigera wikitext]

Stansted har en järnvägsstation under terminalbyggnaden, med tåg till bl.a. Cambridge, Leicester och Midlands en gång i timmen. Stansted Express går till och från Liverpool Street station i centrala London var 15 minut och restiden varierar mellan 45 och 60 beroende på trafiken.

Buss[redigera | redigera wikitext]

Bussar går mellan flygplatsen och Stratford (50 minuter)[3], Victoria Coach Station (75 minuter), Liverpool Street Station (55 min) och Golders Green (70 minuter) (samtliga i London), och kostar ungefär hälften så mycket jämfört med tåg men tar lite längre tid. Busstationen ligger precis utanför terminalbyggnaden. National Express kör ett flertal busslinjer till olika städer, bland annat till London. Easybus och Terravision kör direktbussar mellan flygplatsen och centrala London.

Vägar[redigera | redigera wikitext]

Utanför flygplatsen passerar motorvägen M11, som ansluter till nordöstra London och Cambridge. Det finns både lång- och korttidsparkering på flygplatsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]