Stekenjokk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Vildmarksvägen mellan Stekenjokk och Klimpfjäll.

Stekenjokk[1] är ett område i Strömsunds kommun, Jämtlands län och Vilhelmina kommun, Västerbottens län, några kilometer från den norska gränsen. Området som benämns Stekenjokk avgränsas av Karitjärn vid Nedre Karitjärnen i söder och Saxån i norr.

Ordet "jokk" är samiska och betyder vattendrag. Stekenjokk når man via Vildmarksvägen, som är en av Sveriges högst belägna vägar. Högsta punkten efter vägsträckan ligger 876 m.ö.h. Den asfalterade Vildmarksvägen ger möjlighet att direkt besöka kalfjällsområdet med bil.

Stekenjokk är en del av samernas renbetesområde under sommaren, och renar och renskötsel är en del av naturupplevelsen i området. Där finns även möjligheter till sommarskidåkning.[2] Just söder om Stekenjokkplatån ligger Korallgrottan (Sveriges längsta grotta) som man kan besöka med guide. I Bjurälven, väster om Leipikvattnet dyker Expedition Bjurälven årligen ner i Sveriges längsta undervattensgrotta för att utforska den ytterligare.

SMHI har en väderstation i området, och den noterade att Stekenjokk var den i genomsnitt kallaste platsen i Sverige i oktober 2007.[3] Man har även svenskt rekord i högsta medelvindhastighet (47,8 m/s uppmättes i januari 2017 och 47 m/s uppmättes vid stormen Hilde den 16 november 2013). Vid stormen Hilde slogs även novemberrekord i högsta byvindhastighet med 56 m/s.[4]

Närliggande orter är Ankarvattnet, Klimpfjäll, Saxnäs, Stora Blåsjön, Vilhelmina. Kyrkplatserna Fatmomakke och Ankarede ligger på var sin sida om området.

I Stekenjokk fanns Stekenjokks koppargruva, som lades ned 1989. Det har gjorts ansökningar om att öppna gruvan igen, men länsstyrelserna i både Jämtlands[5] och Västerbottens län[6] har ställt sig negativa till ansökan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hemsida Stekenjokk”. http://stekenjokk.se. Läst 13 april 2016. 
  2. ^ Vilhelmina kommuns hemsida läst 2008-06-24
  3. ^ SVT Väder – Månadskrönika oktober 2007 Arkiverad 5 oktober 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ SMHI 2013
  5. ^ Stekenjokk, Länsstyrelsen föreslår avslag på ansökan om nyöppning av gruvan i. ”Länsstyrelsen föreslår avslag på ansökan om nyöppning av gruvan i Stekenjokk” (på sv). www.lansstyrelsen.se. http://www.lansstyrelsen.se/Vasterbotten/Sv/nyheter/2013/Pages/lansstyrelsen-foreslar-avslag-pa-ansokan-om-nyoppning-av-gruvan-i-stekenjokk.aspx. Läst 25 april 2017. 
  6. ^ Stekenjokk, Öppna inte gruvan i. ”Öppna inte gruvan i Stekenjokk” (på sv). www.lansstyrelsen.se. http://www.lansstyrelsen.se/Vasterbotten/Sv/nyheter/2011/pressmeddelanden-2011/Pages/oppna-inte-gruvan-i-stekenjokk.aspx. Läst 25 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Västerbottens läns vapen.svg Denna artikel om en plats i Västerbottens län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.