Stensunds slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stensunds slott
Folkhögskolan nära slottet
Sandstensstatyer utanför slottet

Stensund är ett slott i Trosa kommun i Södermanland. Slottet används idag av Stensunds folkhögskola som drivs av Svenska frisksportförbundet. Byggnaden ligger på en kulle med utsikt över den sörmländska skärgården.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Slottet är ett av de yngre i landet. Det byggdes mellan 1918 och 1920 på uppdrag av skeppsredaren Emil Löfgren på mark som avstyckats från Åda säteri i närheten. Arkitekten var Arvid Stille.

Efter några år köptes egendomen av generalkonsuln och hovjuveleraren Jean Jahnsson, som förvärvade en mängd konst av olika slag till slottet, bland annat en av Sveriges främsta privatsamlingar av gamla vapen.

1933 blev Carl Matthiessen, "Banankungen" kallad, ny ägare till slottet. Han placerade i trädgården fyra figurer av sandsten och två lejonskulpturer inköpta i Frankrike. Dessa statyer står ännu kvar.

Frisksportentusiasten Conrad Åhlberg köpte slottet 1944, och 1945 förvärvades det av Svenska frisksportförbundet.

Det har funnits ett båtbyggeri vid Stensunds slott åtminstone sedan år 1946. Det var vid detta båtbyggeri som skeppet Ormen Friske byggdes.[1]

Folkhögskolan[redigera | redigera wikitext]

Stensunds folkhögskola utbildas bland annat båtbyggare, hälsocoacher och behandlingspedagoger.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johanson, Kjell E; Lindgren, Harry (1985). Frisksportens historia: Svenska Frisksportförbundet 50 år. Stockholm: Carlssons bokförlag. sid. 116–120. ISBN 91 7798 046 8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]