Sthlm 01

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sthlm 01 sedd från öster, juli 2019.

Sthlm 01 är ett kontorshöghus i nära anslutning till Gullmarsplan i Mårtensdal i Södra och Stockholm (Hammarby Sjöstad). Huset är 27 våningar högt och stod färdigt under kvartal tre år 2020.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Fasaddetalj.

Sthlm 01 är en del av Skanskas kontorsprojekt Sthlm New Creative Business Spaces. Tomten ligger i området Mårtensdal och sträcker sig längs med Hammarbybacken och Hammarbyvägen. Projektet markanvisades 2011 då Skanska började bygga bostäder och kontor i Fredriksdal. Detaljplanen vann laga kraft i juli 2016. Byggstart var i januari 2017.[1]

Byggherre och entreprenör är Skanska och för den arkitektoniska utformningen svarar Byrån för Arkitektur och Urbanism (BAU) och Sauerbruch Hutton. Hela projektet omfattar sju huskroppar (Sthlm Seaside och Sthlm 01–06) med totalt 100 000 kvadratmeter kontorsyta, därav 35 000 kvadratmeter för Sthlm 01 som kommer att kosta omkring 1,3 miljarder kronor. Sthlm Seaside och Sthlm 03 är redan färdigställda och inflyttade.

I hörnet Hammarbybacken och Hammarby allé kommer ett kontorshöghus med 27 våningar (102 meter över mark) att uppföras och längs med Hammarbybacken planeras en kontorslänga med mellan sex och sju våningar. Höghuset, kallat Sthlm 01, får ett iögonfallande utseende. Skrapans plan är formad som en treudd med tre spetsar som växer utåt med stigande höjd och ökar i volym högre upp. Byggnadens ovanliga geometri beror på ett antal lokala förhållanden, exempelvis en begränsad tomtyta som på det viset kan nyttjas maximalt. Stommen består av betongelement med en kärna av platsgjuten betong. Kärnan har en hexagonal planform och innehåller tre hissar och två trapphus. Fasaderna kläs med prefabricerade fönsterelement av aluminium och glas i olika färger. Huvudentrén planeras mot Hammarbybacken, där huset är 23 våningar högt. En entré skall även anordnas från Hammarby allé. Högst upp planeras lokaler för publikt ändamål med restaurang och skybar. En tunnelbanestation kommer att byggas i anslutning till huset.

Bilder från bygget[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mitt i Södermalm: Nu startar bygget av skrapan i sjöstan, publicerad 30 januari 2017.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]