Karlatornet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karlatornet
Plats Hisingen, Göteborg
Högsta höjd 240 meter
Våningar ovan jord 72
Färdigställd 2020
Status Under planering
Byggherre Serneke Group AB
Arkitekt Skidmore, Owings and Merrill
Konstruktör Kommer att meddelas senare
Entreprenör Kommer att meddelas senare

Karlatornet är en planerad skyskrapa på Hisingen i Göteborg. Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) blev utsedd att rita skyskrapan som kommer att uppföras på Lindholmen. Byggstart planeras till hösten 2017.[1] Enligt planerna från 2015 var tanken att tornet skulle bli 260 meter högt men planerna sänktes under 2016 till 240 meter. Vid ett eventuellt färdigställande blir Karlatornet Nordens högsta byggnad, och passerar därmed Turning Torso i Malmö.[2][3] Sänkningen gjordes av kostnadsskäl, bland annat skulle en hiss till behövas vilket skulle kosta mer och minsta golvytan.[4] Byggnaden kommer att ligga rakt i Stora Hamnkanalens rikning sett från Kämpebron.

Huset ska innehålla ett hotell i de lägre våningarna och lägenheter högre upp.[5]

För tillfället saknar byggnaden bygglov och planerat färdigställandedatum har skjutits upp till år 2020.[6] Man räknar med första bygglov i april 2017. Man räknar med överklagande från politiska motståndare, något som är standard för större byggen, och att slutligt bygglov blir klart i slutet av 2017.[4]

På idéstadiet[redigera | redigera wikitext]

Ola Serneke blev med Serneke IFK Göteborgs huvudsponsor 2010 och i samband med det meddelade han i en intervju i GT att han hade som plan att bygga flera höga hus på sin parkeringsplats på Lindholmen och där det högsta huset skulle bli 35 våningar högt.[7]

I augusti 2013 presenterade Serneke sina planer på att bygga en 201 meter hög skyskrapa med 60 våningar på Sernekes parkeringsplats på Lindholmen. Budgeten för projektet meddelades bli 2 miljarder kronor.[8]

Arkitekttävling[redigera | redigera wikitext]

Efter att projektet offentliggjorts utlystes en arkitekttävling. 58 arkitektkontor lämnade in bidrag och av dessa valdes i maj 2014 fem förslag som gick vidare till sista omgången av juryn.

Vilket arkitektkontor som hade designat vilken byggnad var hemligt fram till det att vinnaren annonserades den 17 juni 2014.

Vinnare blev den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings and Merrill med sitt förslag polstjärnan. Motiveringen från juryn löd: "”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”"[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Se insidan av stans högsta skryskrapa”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/livsstil/bostad/se-insidan-av-stans-h%25C3%25B6gsta-skryskrapa-1.1848583. Läst 26 maj 2016. 
  2. ^ ”Jätteintresse för att bo i Karlatornet”. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2842824-jatteintresse-for-att-bo-i-karlatornet. Läst 26 september 2015. 
  3. ^ ”Karlatornet”. www.serneke.se. http://www.serneke.se/projekt/karlatornet/. Läst 30 juni 2015. 
  4. ^ [a b] Karlatornet blir lägre och flyttas
  5. ^ Så mycket kan lägenheterna i Karlatornet kosta
  6. ^ ”Karlatornet ännu utan bygglov”. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/karlatornet-annu-utan-bygglov. Läst 7 juni 2016. 
  7. ^ Jimmy Fredriksson (19 april 2010). ”Byggmiljonären Blåvitts nya huvudsponsor”. GT. http://www.expressen.se/gt/byggmiljonaren-blavitts-nya-huvudsponsor/. 
  8. ^ http://www.fastighetstidningen.se/karlavagnstornet-sa-in-i-norden-hogt/
  9. ^ http://www.fastighetssverige.se/artikel/har-ar-arkitektbyran-som-r-nfar-rita-nordens-hogsta-hus-14838/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Officiell hemsida för projektet http://www.serneke.se/projekt/karlatornet/