Stockholmsgranit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En bit gråvit Stockholmsgranit från Stenhamra stenbrott.

Stockholmsgranit är en lokal variant av bergarten granit som bildar flera mindre massiv i norra delen av Stockholm, och ett större mer sammanhängande massiv i Täby-Vallentunatrakten. Stockholmsgraniten är grå- eller svagt rödaktig och beräknas vara cirka 1 800 miljoner år gammal. Den användes förr som byggnadssten och bröts främst vid Stenhamra stenbrott.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Gråvit Stockholmsgranit, detalj.

Stockholmsgranit är en fin- till medelkornig bergart och har ibland större röda kristaller av kalifältspat. Den är mycket hård (cirka 30 procent hårdare än vanlig granit) och går bra att borra i, vilket är en fördel vid många av stadens tunnelprojekt. Den förekommer bland annat i KatarinabergetSödermalm och i Atlas Copcos provgruva i Nacka kommun, där företaget testar bergborr- och gruvmaskiner.

Praktisk användning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har Stockholmsgraniten brutits främst vid Stenhamra stenhuggeri (mellan 1884 och 1936) på Svartsjölandet, och använts till exempelvis som gatsten och byggnadssten. Bland kända byggnader uppförda helt eller delvis i Stockholmsgranit kan nämnas:

Exempel[redigera | redigera wikitext]

I Bergianska trädgården kan man se Stockholmsgranit i olika varianter på berghällar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]