Obelisken i Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Obelisken i Stockholm på Slottsbacken utanför Stockholms slott.

Obelisken i Stockholm utanför Stockholms slottSlottsbacken är 22 meter hög, inklusive sockeln på 5 meter.

Obelisken är ritad av Jean-Louis Desprez. Den uppfördes av major mecanicus Jonas Lidströmer under åren 1798–1800. För denna insats blev han adlad, samtidigt som hans medarbetare Ingemar Ehrenberg mottog medaljen Illis Quorum.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Inskriptionen på latin, översättning:
Gustaf III beslöt efter återvunnen fred 1790 Gustaf IV Adolph uppreste 1799 detta minne af Stockholms borgerskaps trohet och nit under kriget.

Kung Gustav III ville visa sin tacksamhet för borgerskapets vakthållning under ryska kriget 1788 – 1790 genom att uppföra en obelisk av svenska bergarter, förädlade av svenska händer enligt en kunglig proposition 1792. Obelisken byggdes till en början bakom Koppartälten i Hagaparken som en fullskalemodell och blev sedan flyttad till en klippa vid Frescati. Beställaren var Gustav III:s gode vän, Gustaf Mauritz Armfelt, som uppförde sin nya villa på östra sidan av Brunnsviken (se Villa Frescati). Det blev en obelisk i trä men överdelen har numera ruttnat bort, bara fundamentet av gråsten finns kvar.[1]

Obelisken på Slottsbacken är uppbyggd av ett flertal separata block med släthuggna, svagt avkonande sidor. Det översta blocket har en pyramidion med sidor med cirka 60º:s lutning. Det är värt att notera att på obelisken finns Gustav IV Adolfs namn, vilket inte står att läsa på något annat offentligt minnesmärke i Stockholm. När Gustav Adolf var avsatt utplånade man nämligen överallt hans namn där det fanns på offentliga platser, men på obelisken lämnades det orört.

Efter kungens död inlöste Gustav IV Adolf faderns löfte, dock först sex år senare då man lade grunden för minnesvården. Den 3 oktober 1800 avtäckte han obelisken och överlämnade den till borgerskapet. Den bär en inskription på latin och svenska.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sjöström (2009), sida 79

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]