Stoke-on-Trent

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 53°00′N 2°11′V / 53.000°N 2.183°V / 53.000; -2.183

Stoke-on-Trent
City of Stoke-on-Trent
Stad
Hanley, Stoke-on-Trent.
Hanley, Stoke-on-Trent.
Motto: "Vis Unita Fortior"
Smeknamn: "The Potteries"
Land  England
Region Västra Midlands
Grevskap Staffordshire
Area 93 km²
Folkmängd 239 700 (2001)
Befolkningstäthet 2 565 invånare/km²
Borgmästare Derek Capey (Labour)
Tidszon CET (UTC+0)
GeoNames 2636841
Stoke-on-Trents läge i Storbritannien.
Stoke-on-Trents läge i Storbritannien.
Webbplats: http://www.stoke.gov.uk

Stoke-on-Trent (uttal ; ofta förkortat till Stoke) är en stad i Staffordshire i Västra Midlands i England, känd för sin keramiska industri. Staden består av sex stadsområden som förenades 1925 (räknat från norr Tunstall, Burslem, Hanley, Stoke-upon-Trent, Fenton och Longton) och har cirka 275 000 invånare (2008). Om man räknar med de mindre städer och samhällen som ligger omedelbart utanför stadsgränserna, däribland Newcastle-under-Lyme, har området runt en halv miljon invånare. Stoke ligger nästan mittemellan alla större städer i mellersta och norra England, såsom Manchester, Birmingham, Leicester, Nottingham, Liverpool och Sheffield.

Stoke-on-Trent anses vara keramikindustrins hemstad i England och är allmänt känd som The Potteries. I Barlaston som tillhör Stoke-on-Trent ligger en av Englands mest välkända porslinsfabriker, Wedgwood.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stoke-on-Trent bildades genom sammanslagningen av sex ursprungligen separata städer och flera byar i början av 1900-talet. Det ursprungliga samhället som den sammanslagna staden tog sitt namn från var Stoke-upon-Trent, eftersom det var där förvaltningen och den viktigaste järnvägsstationen låg. Efter sammanslagningen framstod Hanley som stadens främsta kommersiella centrum, trots de ansträngningar som gjordes av dess rival, Burslem.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Stoke-on-Trent är en enhetskommun (unitary authority) med en direktvald borgmästare. Detta skall dock, efter en folkomröstning 2008, ersättas med ett system där kommunstyrelsen utses av fullmäktige.[1] Derek Capey från Labour är borgmästare. Labour har också egen majoritet i kommunfullmäktige.

Arbetslösheten i Stoke-on-Trent är hög och staden har mycket droger i omlopp. I en landsomfattande undersökning hösten 2001 i "Sunday Times" visade det sig att Stoke-on-Trent är den värsta av samtliga 376 städer i England att bo i. I undersökningen hade man statistiskt kollat upp bland annat trafik, boendekvalitet, skolor, genomsnittslöner, arbetslöshet och brottsstatistik. [2]

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fotbollslaget Stoke City FC har sin hemmaarena (Britannia Stadium) här. Även Port Vale, som spelar i Football League Two, hör hemma här och spelar sina matcher på Vale Park i Burslem.

Förorter[redigera | redigera wikitext]

Se vidare Kategori:Stoke-on-Trent

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stoke votes to lose its elected mayor”. Birmingham Post. 24 oktober 2008. http://www.birminghampost.net/news/2008/10/24/stoke-votes-to-lose-its-elected-mayor-65233-22110351/. Läst 5 juni 2009. 
  2. ^ Kort om staden Stoke-on-Trent

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]