Stoke-on-Trent

Den här artikeln handlar om Stad. För distrikt, se City of Stoke-on-Trent.

Stoke-on-Trent
Stad
Hanley, Stoke-on-Trent.
Hanley, Stoke-on-Trent.
Motto: "Vis Unita Fortior"
Smeknamn: "The Potteries"
Land England England
Region Västra Midlands
Grevskap Staffordshire
Enhetskommun Stoke-on-Trent
Area 93 km²
Folkmängd 239 700 (2001)
Befolkningstäthet 2 577 invånare/km²
Borgmästare Derek Capey (Labour)
Tidszon CET (UTC+0)
Geonames 2636841
Stoke-on-Trents läge i England
Stoke-on-Trents läge i England
Stoke-on-Trents läge i England
Webbplats: http://www.stoke.gov.uk

Stoke-on-Trent (uttal; ofta förkortat till Stoke) är en stad i distriktet Stoke-on-Trent, i grevskapet Staffordshire i Västra Midlands i England, känd för sin keramiska industri. Staden består av sex stadsområden som förenades 1925 (räknat från norr Tunstall, Burslem, Hanley, Stoke-upon-Trent, Fenton och Longton) och har cirka 275 000 invånare (2008). Om man räknar med de mindre städer och samhällen som ligger omedelbart utanför stadsgränserna, däribland Newcastle-under-Lyme, har området runt en halv miljon invånare. Stoke ligger nästan mittemellan alla större städer i mellersta och norra England, såsom Manchester, Birmingham, Leicester, Nottingham, Liverpool och Sheffield.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stoke-on-Trent bildades genom sammanslagningen av sex ursprungligen separata städer och flera byar i början av 1900-talet. Det ursprungliga samhället som den sammanslagna staden tog sitt namn från var Stoke-upon-Trent, eftersom det var där förvaltningen och den viktigaste järnvägsstationen låg. Efter sammanslagningen framstod Hanley som stadens främsta kommersiella centrum, trots de ansträngningar som gjordes av dess rival, Burslem.

Keramisk industri[redigera | redigera wikitext]

Stoke-on-Trent inklusive Newcastle under Lyme anses vara keramikindustrins hemstad i England och är allmänt känd som The Potteries.[1] Redan under 1600-talet blev Staffordshire centrum för tillverkningen av Toftware, en variant av så kallad slipware, den första engelska keramiken med en tydligt egen engelsk form. Tennglasyren och den fajans och majolika som tillverkades på annat håll i England fick inget genomslag här. I slutet av 1600-talet slog sig de båda bröderna Johan och David Elers från Nederländerna, vilka tidigare lärt sig stengodstillverkning i Köln ned i Staffordshire. De kom att kopiera det oglaserade kinesiska högbrända stengodset i så kallad Elersware. Flera keramiker i området gick över till stengodsproduktion, och flera porslinsliknande varianter fick fäste. Man fick även fram en vitare lera genom att bland piplera och krossad flinta i porslinsmassan, vid mitten av 1700-talet upptäcktes flintgodset här. I Barlaston som tillhör Stoke-on-Trent ligger en av Englands mest välkända porslinsfabriker, Wedgwood, som från slutet av 1700-talet blev den tekniskt ledande fabriken.[2]

Politik[redigera | redigera wikitext]

Stoke-on-Trent är en enhetskommun (unitary authority) med en direktvald borgmästare. Detta skall dock, efter en folkomröstning 2008, ersättas med ett system där kommunstyrelsen utses av fullmäktige.[3] Derek Capey från Labour är borgmästare. Labour har också egen majoritet i kommunfullmäktige.

Arbetslösheten i Stoke-on-Trent är hög och staden har mycket droger i omlopp. I en landsomfattande undersökning hösten 2001 i "Sunday Times" visade det sig att Stoke-on-Trent är den värsta av samtliga 376 städer i England att bo i. I undersökningen hade man statistiskt kollat upp bland annat trafik, boendekvalitet, skolor, genomsnittslöner, arbetslöshet och brottsstatistik.[4]

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fotbollslaget Stoke City FC har sin hemmaarena (Bet365 Stadium) här. Även Port Vale, som spelar i Football League Two, hör hemma här och spelar sina matcher på Vale Park i Burslem.

Förorter[redigera | redigera wikitext]

Se vidare Kategori:Stoke-on-Trent

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Band 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1139 
  2. ^ Engelsk keramik, Eva Nordenson s. 10-41.
  3. ^ ”Stoke votes to lose its elected mayor”. Birmingham Post. 24 oktober 2008. Arkiverad från originalet den 25 oktober 2008. https://web.archive.org/web/20081025233453/http://www.birminghampost.net/news/2008/10/24/stoke-votes-to-lose-its-elected-mayor-65233-22110351/. Läst 5 juni 2009. 
  4. ^ Kort om staden Stoke-on-Trent Arkiverad 10 mars 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]