Stomatol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stomatolreklam, Regeringsgatan omkring 1900. Foto: Kasper Salin.

Stomatol (av grekiska στόμα stoma, mun, och latinets oleum, olja] är ett svenskt tandkrämsmärke som funnits sedan tidigt 1900-tal, men var från början ett antiseptiskt medel, för tändernas och munnens vård, uppfunnet 1895 av tandläkaren Albin Lenhardtson. Tandkrämen tillverkades och marknadsfördes av företaget Såpasjuderiet Grumme & Son.

Stomatolreklam.

Tanken var att medlet från början skulle användas till gurgling vid svalgåkommor och dylikt. En huvudbeståndsdel skulle vara terpinol (en blandning av terpineol , terpinen och andra terpener), en produkt ur terpentin. Nutida Stomatoltandkräm har en annan sammansättning än den ursprungliga. Stomatol är idag således inte en benämning som exakt definierar innehållet i tuben, utan är ett varumärke.

Idén till stomatolen hämtades från den erfarenheten, att personer, som tuggade mycket kåda (till exempel i Dalarnas skogstrakter), vanligen hade vackra, väl bibehållna tänder. Under en period under 1900-talet dominerade Stomatol marknaden för tandkräm i Sverige, vilket ledde till uttrycket stomatol-leende.

Företaget gjorde tidigt reklam för sin produkt både i tidningar och utomhus. På brandgaveln på en byggnad Regeringsgatan 92–94 fanns kring sekelskiftet 1900 en stor Stomatoltext och på gamla Katarinahissen monterades i november 1909 den så kallade Stomatolskylten. Det var en tidig rörlig ljusreklam som numera är förflyttad till det närbelägna Klevgränd 1B.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Stomatolskylten, Sveriges första och äldsta fungerande rörliga ljusreklam

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]