Hoppa till innehållet

Regeringsgatan, Stockholm

(Omdirigerad från Regeringsgatan)

För andra gator med samma namn, se Regeringsgatan (olika betydelser).
Regeringsgatan mot norr vid Kungsgatan, 2008.

Regeringsgatan är en gata i stadsdelen Norrmalm i centrala Stockholm. Gatan är en av Stockholms äldre gator och var tidigare en av de viktigaste infartsvägarna norrifrån. Gatan, som löper från i syd-nordlig riktning från Gustav Adolfs torg till korsningen Tegnérgatan/ Birger Jarlsgatan, är 1,3 kilometer lång.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Biograf Edison omkring 1905.
Regeringsgatan norrut från Jutas backe, 1893.

Gatan lades ut i sin helhet mellan Helgeandsholmen (mer exakt från Kungliga Slottet) och fortsättningen norrut från Roslagsgatan under drottning Kristinas regeringstid i mitten av 1600-talet. Gatan utgjorde en av stadens viktigaste infartsleder fram till 1900-talet. Det var längs denna gata som Roslagsbönderna tog sig in till staden genom att vägen lades spikrakt öster om Brunkebergsåsen. Väster om Brunkebergsåsen anlades Drottninggatan som en andra huvudled mot norr.

Tidigaste dokumenterade namnet är Regerings gathon (1640), men namn som Stora Långgatan förekom 1643 och 1658. När drottning Kristinas förmyndare uppgjorde planen för Norrmalms ordnande och gators anläggande fick den gata som förut hetat Mellangatan och Allmänningsgatan namnet Regeringsgatan.[1]

Gatan byggdes aldrig särskilt bred, och den alltmer tilltagande biltrafiken igenom Stockholm under 1900-talet ledde till att gatan till sist spärrades av för trafik långa sträckor varför det idag kan vara svårt att förstå att gatan utgjorde en av infartsvägarna till det nuvarande Gamla Stan. Under Norrmalmsregleringen revs de flesta äldre hus, många med murar från 1600-talet, utmed gatans södra del, för att lämna plats åt moderna affärsfastigheter som Gallerian och Sparbankshuset och parkeringshuset Parkaden.

I hörnet av Hamngatan och Regeringsgatan tillkom den första trafikfyren med tre lampor den 27 juni 1930. Gult ljus innebar att trafikanten kunde vänta sig en order från närvarande poliskonstapel samt att fotgängaren "bör passa tillfället att forcera gatan".[2]

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Under flera decennier trafikerades hela Regeringsgatan av SL-bussar (mellan Lästmakargatan och Birger Jarlsgatan dock endast i nordlig riktning eftersom trafiken är enkelriktad på denna sträcka); busshållplatser var belägna vid Jakobsgatan, Hamngatan, Oxtorgsgatan och Snickarbacken. När SL i juni 2015 lade ned linje 43 upphörde dock i princip all busstrafik längs med Regeringsgatan. Den enda busstrafik som idag finns kvar på Regeringsgatan är en hållplats (Jakobsgatan) mellan Hamngatan och Gustav Adolfs torg som trafikeras av linje 57 och 65. Det finns en busshållplats benämnd Regeringsgatan men den hållplatsen ligger på Kungsgatan strax under Regeringsgatans bro.

Spårväg City korsar Regeringsgatan i höjd med Hamngatan. Någon spårvagnshållplats finns inte på Regeringsgatan.

Kungsträdgårdens tunnelbanestation har en hiss som leder till Regeringsgatan från biljetthallen som har uppgång till Gallerian.

Byggnader i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders (1986). Stockholms gatunamn: innerstaden. Monografier utgivna av Stockholms stad (återtryck av del av 1:a upplagan). Stockholm: Liber/Allmänna förlaget. Libris 7269073. ISBN 91-38-90777-1 
  2. ^ Jubileumsverk i ord och bild över 1906 och 1911 års män, Egil Lönnberg, Erik Östlund, Ernst Juneby, Allsvenska förlaget, Jönköping 1951, s. 87
  3. ^ ”Europahuset”. Sverige - European Commission. Europeiska Unionen. 3 maj 2016. https://ec.europa.eu/sweden/services/eu-house_sv. Läst 27 februari 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]