Stora sjöarna-regionen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över de delstater och provinser som ingår i Stora sjöarna-regionen.
Karta över Stora sjöarna-bassängen.

Stora sjöarna-regionen (engelska: Great Lakes Region), mer sällan "Området runt de stora sjöarna"[1] är en region i Kanada och USA som innefattar de delstater och provinser som har minst en strand till en av Stora sjöarna.

Definition och ledning[redigera | redigera wikitext]

En regionell samordning finns i form av Stora sjöarna och St. Lawrence guvernörer och styrande ministrar-konferensen (engelska: Conference of Great Lakes and St. Lawrence Governors and Premiers)[2] vars uppdrag, som namnet antyder, även innefattar Saint Lawrencefloden.

De delstater och provinser som innefattas i regionen är:

Kanadensiska Quebec innefattas i samarbetet och även ibland i definitionen av regionen, eftersom den ligger längs Saint Lawrencefloden som även om den inte är del av Stora sjöarna är del av samma vattensystem.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet är taget från den geologiska formationen Stora sjöarna-bassängen (engelska: Great Lakes Basin), det flodområde som omgärdar Stora sjöarna.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Innan européer koloniserade kontinenten beboddes området av Irokeser runt Eriesjön och Ontariosjön. Algonkiner bodde runt de flesta andra sjöarna. Även grupper av andra folk bodde i regionen, däribland Menominee, Ojibwa, Illiniwek, Neshnabé, Huron, Shawnee, Eirez, Meskwaki, Myaamiaki och Winnebago.

När de första europeiska bosättningarna började dyka upp tidigt 1600-tal försörjde sig många av dessa grupper på omfattande pälshandel med de franska, holländska och engelska handelsmännen.[3][4][5]

Delstat eller provins Befolkning (2017)
New York (delstat) New York 19 849 399
Illinois Illinois 12 869 257
Ontario Ontario 13 448 494
Pennsylvania Pennsylvania 12 805 537
Ohio Ohio 11 614 373
Michigan Michigan 9 962 311
Minnesota Minnesota 5 576 606
Indiana Indiana 6 516 922
Wisconsin Wisconsin 5 778 708
USA Kanada TOTAL 98 421 607

Politik[redigera | redigera wikitext]

Med nordvästförordningen[6] (engelska: Northwest Ordinance) av 1787 färdigställdes det underlag med vilket de delstater som låg söder om Stora sjöarna skulle ingå i amerikas förenta stater som jämbördiga med de tretton grundande delstaterna. Förordningen, som antogs precis innan konstitutionen skrevs, var ett radikalt progressivt dokument som bland annat förbjöd slaveri, förbjöd förstfödslorätt, lagstadgade allmän skolgång och föreskrev att samtliga invånare, även indianer, skulle behandlas fredligt och åtnjuta lagligt skydd.

Noter[redigera | redigera wikitext]