Stortingspresident

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norges stortingspresident
Stortinget logo.svg
Stortingets logotyp
Olemic-Thommessen.jpg
Nuvarande
Olemic Thommessen
sedan 8 oktober 2013
Säte Oslo
Utses av Stortinget
Mandatperiod 1 år
Förste innehavare Peder Anker
Inrättat 1814
Webbplats http://stortinget.no
Norge

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i Norge


Lokalförvaltning

Atlas
Politikportalen
 v  r 

Stortingspresident är titeln för den person som planerar och leder arbetet i det norska Stortinget. Stortingspresident är den högsta offentliga ämbetet i Norge efter kungen.

På uppdrag av Stortingets presidentskap (presidium) leder Stortingpresidenten arbetet i Stortinget. När Stortinget inte är samlat, fattar presidenten nödvändiga beslut angående Stortingets inre angelägenheter. Stortingets president och vicepresident kan fritas från att vara medlem av någon av Stortingets fasta utskott. Presidentskapet väljs efter varje stortingsval genom skriftligt val bland ledamöterna i Stortinget. Stortingspresidenten har ingen särskild makt enligt grundlagen och det förväntas att han står utanför de dagspolitiska frågorna.

Om en avgående statsminister inte ger kungen råd om vem som bör efterträda honom, kan Kungen vända sig till stortingspresidenten, presidentskapet eller de parlamentariska ledarna. Stortingspresidenten har då en rådgivande funktion. Kungen väljer i praktiken alltså inte längre själv ”Raad af stemmeberettigede norske Borgere”, som det står i § 12 i grundlagen.

Stortingspresidenten använder en ordförandeklubba som är tillverkad av nötträ från George Washingtons egendom i Virginia, och togs i bruk i maj 1949. Det är en gåva från norsk-amerikanen ingenjör Gillebo, som var son till en tidigare stortingsledamot. Klubban har en inskription: ”Til presidenten for Norges Storting. Gud signe Norges land og folk.”

Lista över stortingspresidenter sedan 1945[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]