Strimmig hyena

Från Wikipedia
Strimmig hyena
Status i världen: Nära hotad[1]
Hyaena hyaena
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljHyenor
Hyaenidae
SläkteHyaena
Brisson, 1762
ArtStrimmig hyena
H. hyaena
Vetenskapligt namn
§ Hyaena hyaena
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Strimmig hyena (Hyaena hyaena) är en jämförelsevis liten art i familjen hyenor. Det är den enda arten i familjen som förekommer utanför Afrika. Den lever även i delar av Asien.

Kännetecken

Strimmig hyena är mindre och smärtare än den nära besläktade fläckig hyena. Kroppslängden ligger vid 110 centimeter och svansen är 30 centimeter lång. Vikten ligger vid 40 kilogram, i undantagsfall upp till 50 kilogram, och är bara hälften av vikten för fläckig hyena. Djuret har en lång man på ryggen som kan riktas upp och därför känns hyenan ibland större än den är. Pälsens färg är antingen beige eller grå med tydliga svarta strimmor på huvud, kropp och extremiteter.

Utbredning

Arten förekommer i Afrikas norra del norr om Sahara, i Nildalen, i Sahelzon och i norra Kenya. Dessutom lever strimmig hyena i Sydvästasien (inklusive Anatolien och Arabiska halvön) och i Indien. Habitatet utgörs av halvöknen och andra torra regioner. IUCN listar arten som mindre hotad (Near Threatened).

Levnadssätt

Angående levnadssättet skiljer sig strimmig hyena tydlig från fläckig hyena. Individer av arten lever huvudsakligen ensam och förekommer bara i undantagsfall i mindre familjegrupper. Den kan bara morra lite men har inget högljutt läte. Dessutom har strimmig hyena inget revir. Den största skillnaden är att denna art saknar förmåga att jaga stora bytesdjur. Den livnär sig därför huvudsakligen av as. Ibland får den mindre gnagare, fåglar och ödlor som byte och i undantagsfall getter, får eller strövande tamhundar.

Övrigt

Avbildningar av strimmig hyena finns på gamla egyptiska reliefer och fresker. Enligt obekräftade källor förekom den även som husdjur. Det är inte känt om människan använde djurets kött eller om den hjälpte till vid jakt på andra djur.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Hyaena hyaena på IUCN:s rödlista

Externa länkar