Studentradion 98,9

Från Wikipedia
Version från den 4 juni 2016 kl. 21.00 av 95.199.3.251 (Diskussion) (→‎Tillsammans med Hillevi och Kat: Uppdaterade till aktuell info)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Studentradion 98,9, ibland även kallad Uppsala Studentradio, har sedan 1984 sänt närradio över Uppsalaområdet och drivs idag 2015 av drygt hundratalet medlemmar varav majoriteten är studenter.

Grundare av Studentradion 98,9 var ett antal nationer och Uppsala Studentkår. Verksamheten togs sedan över av Kuratorskonventet, som fram till maj 2009 även var Studentradion 98,9:s huvudmän. Idag är Studentradion helt självständig. Studentradion 98,9:s finansiering kommer främst ifrån Uppsala universitet (som tillhandahåller lokaler i Ekonomikum) samt via reklamförsäljning, studiecirklar via Folkuniversitetet och statsbidrag via riksorganisationen Studentradion i Sverige. Samtliga medarbetare arbetar ideellt, förutom stationschefen som är arvoderad. Stationschef 2012–2014 var Ingrid Broman och 2014-2016 Simon Sander. Studentradion har varit nominerad för priset "Bästa närradio" på Stora radiopriset flera år i rad och har även tagit hem priset både 2014 och 2015.

Utbildning

Studentradion 98,9 håller tillsammans med Folkuniversitetet internutbildning i både praktiskt och teoretiskt radioskapande med inslag av bland annat radioteknik, intervjuteknik, dramaturgi och redigering. Studentradion 98,9 håller också fristående kurser för gymnasieelever.

Programmen i Studentradion 98,9

Studentradion 98,9:s tablå läggs på terminsbasis och innehåller ett brett spektrum av genrer. Generellt sänds kultur- och nöjesprogram tidigare på eftermiddagen varvid samhällsprogram sänds lite senare och kvällen avslutas med renodlade musikprogram. Treminuters studentnyheter sänds varje hel timme med fokus på studenter i Uppsala, Sverige och världen samt Uppsala som stad. Flertalet studentnationer och föreningar såsom Uppsala Politices Studerande och Utrikespolitiska föreningen sänder program för sin nations eller förenings räkning.

Battle of the Nations

Battle of the Nations är en årlig frågesportsturnering mellan Uppsalas studentnationer som Studentradion 98,9 arrangerar. Programmet kräver omfattande planering och erfarna sändare som är snabbtänka. Därför är det ofta särskilt duktiga sändare som utgör programmets redaktion. Turneringen har sänts på vårterminen sedan 2009. 2009 vann Smålands nation, 2010 vann Gotlands nation och 2011 vann Kalmar nation turneringen.

Tillsammans med Hillevi och Kat

Tillsammans med Hillevi och Kat är ett relationsprogram som sändes på Studentradion 98,9 från hösten 2011 till början av 2014. Programmet sändes av Hillevi Romild och Katarina Emanuelsson, som tillsammans med en varierande gästpanel varje vecka diskuterade olika relationsfenomen. Från otrohet, till beslutsångest, till syskonkärlek - allt som rör interaktion mellan människor. På Studentradiopriset 2011 utsåg domaren Kajsa "Ekis" Ekman Tillsammans med Hillevi och Kat till Studentradions Bästa Samhällsprogram 2011.

Parlör åt Svin

Parlör åt Svin är ett humorbaserat kulturprogram som fokuserar kulturaktuella händelser genom ett konvext humorglas. Under den enigmatiska parollen "P1:s 'P4 Uppland' i P3 på Studentradion 98.9" sänder Parlör åt Svin såväl krönikor om Magnus Bard som skrivarskolor om Bibeln. Redaktionen består sedan 2011 av Björn Sand, Joel Silberstein Hont, Isabelle Berglund, Anton Samuelsson och Johan Palmberg.

Popmoral

Popmoral är ett av stationens samhällskritiska program. Programmet tar varje vecka upp ett nytt aktuellt tema och diskuterar det ur ett filosofiskt och psykologiskt perspektiv. Exempel på teman som har avverkats är facebook, bloggar, förkväll och tid. Genom intervjuer, krönikor och låtanalyser så ifrågasätts de normer i samhället som ofta tas för givna. Redaktionen består av Ida Persson, Katja Sjöblom, Nils Säfström och Patrik Witkowsky.

Sen Lunch med PK

Sen lunch med PK är ett inrikespolitisk program från Uppsala Politices Studerande (UPS) som sänder klockan 18:00 varje onsdag på Studentradion 98.9. Programmet har fokus på inrikespolitiska frågor så som bristen på studentbostäder, verklighetens folk och facebooks politiska agenda. Vi har debatter med höjdare inom riksdagspartierna och intervjuer med kända politiker så som Carl Bildt, Jan Eliasson. Satir genom imitationer av Carola, Maria Montazami, Lars Leijonborg, Carl Bildt, Mona Sahlin, Maud Olofsson och Maria Wetterstrand förekommer. Programmen görs av "inrikespolitiska nördar som älskar att kolla på Agenda men som drömmer om att slå igenom som standup komiker".

Norrsken

Norrsken är Norrlands nations egna radioshow. Norrsken är av humorkaraktär och har som slogan att prata "seriöst om oseriösa ämnen och oseriöst om seriösa ämnen." I programmets trailer, från höstterminen 2010, kan man höra Bill Clintons tal till folket där han hävdar att han inte har haft sex med Monica Lewinsky. Detta tal valdes eftersom Norrskens redaktion, likt Clinton, tycker om att prata seriöst om oseriösa ämnen. Redaktionsmedlemmar genom tiderna är: Kim Holm, Joakim Olsson, Rick Wallbäck, Alexander Johansson, Jakob Jacobsson, Alejandro Soler, Daniel Fjellborg och Maria Engblom

Kizaa Zaa

Kizaa Zaa hade sin premiär på Studentradion 98,9 oktober 2011 och är Sveriges enda program om musik från Afrika. Programmet sänds på engelska och tar lyssnaren på "Awesome Auditory Adventures to Africa" varje tisdag kl 19:03-20:00. Redaktionsmedlemmarna består av Kelly Smisk och Robin Folkö som varje vecka gräver ner sig i en spännande aspekt av musik från Afrika. Det kan variera mellan allt från olika genrer (till exempel Psychedelisk rock från Zambia, Nigeria eller Ghana; Sydafrikansk House; Algerisk Rai eller Kongolesisk Rumba), spännande händelser (musikfestivaler med artister från Afrika, kollaborationer mellan Afrikanska musiker och musiker från västvärlden, eller remix-ar av låtar från Afrika), till att fokusera på musik via en sorts media (till exempel kassett, vinyl, eller till och med mobiltelefoner) och mycket mycket mer. I augusti 2012 nominerades Kelly Smisk och Kizaa Zaa till årets rookie av Radioakademin. I början av sin fjärde termin vann Kizaa Zaa Bästa Musikprogram 2012 på Studentradion 98,9 av Jenny Seth.

Anno

Anno sändes på Studentradion 98,9 från hösten 2008 till våren 2011. Programmet fokuserade varje avsnitt på ett år, från 1954 till 2010. I varje program spelades bara musik från året i fråga, och olika populärkulturella och historiska händelserar beskrevs. I den mån det var möjligt berättade även gäster om minnen från de aktuella åren. Annos ambition var att vara både folkbildande och underhållande. Programmet startades av Katarina Emanuelsson och Naomi Fraser. Hösten 2009 tog Hillevi Romild över efter Naomi Fraser, och sände tillsammans med Katarina Emanuelsson fram till sista programmet i maj 2011.

Knockout (Tidigare Offside)

Knockout är ett stående sportprogram på Studentradion som aktivt uppdaterar lyssnarna om såväl lokala sporthändelser som stora sportevenemang. Programmet använder sig även mycket av humor och jobbar aktivt för att sprida glädje och breda sin publik, detta genom att till exempel föra diskussioner och bjuda in gäster från både stora och små sporter. Kända gäster i programmet genom tiderna är bl.a. Ola Andersson[förtydliga], Lassi Karonen, Gunilla Svärd och Carl-Johan Ryner. I redaktionen sitter just nu Adam Danielsson och Johan Carlquist.

Hesa Fredrik

Hesa Fredrik är ett retorik- och litteraturprogram som avhandlar dagsaktuella ämnen med en stor näve humoristisk ironi och en liten smula allvar. Ett av programmets grundstenar är de retoriska analyser som brukar göras av uttalanden och andra mediahändelser. Samt lite bokprat. Andra inslag är debatter, förinspelade krönikor och intervjuer. Redaktionen består sen hösten 2013 av Elinor Ahlborn, Fanny Larsson, Viktor Sandström och Sanna Svanström.

Musiken i Studentradion 98,9

Musiken i Studentradion är viktig och skiljer sig från traditionell reklam- och public service-radio. Musiken läggs av musikchef, ofta i samråd med andra och generellt sett kan Studentradion sägs vara mer indieinriktad och ligga ungefär en månad före traditionell radio.

Studentradion har också en stark tradition av redaktionella musikprogram såsom Mono Rock (hårdrock och heavy metal), Demo (osignad musik), Stud.Club (elektronisk dansmusik) och Release (den senaste musiken).

Tidigare aktiva på Studentradion

Se även

Externa länkar