Subaru Impreza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Subaru Impreza WRX STI

Subaru Impreza är en personbil i samma storleksklass som Volkswagen Golf, Ford Focus och Opel Astra, den så kallade Golfklassen. Den tillverkas av det japanska företaget Subaru sedan 1993. Generation två kom 2000, generation tre kom 2007 och generation fyra av Impreza säljs i Sverige sedan våren 2013, enligt Subaru Magazine[1] #11 (december 2012). Subaru visade upp generation fyra av Impreza för första gången på bilsalongen i New York i april 2011. Generation fyra är designmässigt en utveckling av tidigare modeller. Karakteristiskt för generation fyra är att bränsleförbrukningen minskats genom att en ny 2-litersmotor helt i aluminium.Subaru säljer även en rally inspirerad Imprezamodell, WRX STi. Rallyversionen av Impreza känns igen genom sin stora vinge och det stora luftintaget på motorhuven.

Alla modeller av Impreza har fyrhjulsdrift. Ett annat av Subarus kännetecken är deras val av motormodell – de använder boxermotor i alla bilar de tillverkar[1]. Subaru motiverar valet med att det ger bättre väghållning genom att det sänker bilens tyngdpunkt då det platta motorblocket kan placeras lågt i bilen. Boxertekniken ger också små vibrationer, då vardera kolvs rörelse alltid till stor del motverkas av en kolv i den motsatta cylinderbanken. Detta eleminerar behovet av motroterande balansaxlar. Kraften som behövs för att styra bilen blir också mindre med denna typ av drivlina eftersom de främre drivaxlarna blir lika långa och tunga.

Subaru Impreza hatchback (generation 3)

Fjärde generationen av Subaru Impreza utsågs i mars 2012 av amerikanska Consumer Reports till [2]bästa bil i kategorin ”Small Car”.

Generation fyra av Subaru Impreza.

Impreza har gjort sig ett namn i rallysammanhang, med bland andra Colin McRae och Petter Solberg bakom ratten. Impreza har vunnit tre förartitlar i rally-VM: Colin McRae 1995, Richard Burns 2001 och Petter Solberg 2003. Impreza WRX har även körts av svensken Kenneth Eriksson och motocross- och rallyföraren Travis Pastrana.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Engelskspråkiga Wikipedia om Subaru Impreza”. Engelskspråkiga Wikipedia. Wikimedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_Impreza. Läst 29 mars 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]