Subaru Impreza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Subaru Impreza WRX STI

Subaru Impreza är en personbil i samma storleksklass som Volkswagen Golf, Ford Focus och Opel Astra, den så kallade Golfklassen. Den tillverkas av det japanska företaget Subaru sedan 1993. Generation två kom 2001, generation tre kom 2007 och generation fyra av Impreza säljs i Sverige sedan våren 2013, enligt Subaru Magazine[1] #11 (december 2012). Fjärde generationen försenades på grund av jordbävningen vid Tohoku 2011.

Subaru Impreza hatchback (generation 2)

I motsats till sina konkurrenter har alla modeller av Impreza alltid kunnat levereras med fyrhjulsdrift, och de senaste åren har inga tvåhjulsdrivna modeller funnits. Subaru tillverkar mindre volymer av mer prestandainriktade Imprezamodeller som den rallyinspirerade WRX STi. I oktober 2010 började WRX STI:n åter att säljas i sedanutförande.

Ett annat av Subarus kännetecken är deras val av motormodell – de använder boxermotor i alla bilar de tillverkar[1]. Subaru motiverar valet med att det ger bättre väghållning genom att det sänker bilens tyngdpunkt då det platta motorblocket kan placeras lågt i bilen. Boxertekniken ger också små vibrationer, då vardera kolvs rörelse alltid till stor del motverkas av en kolv i den motsatta cylinderbanken. Detta eleminerar behovet av motroterande balansaxlar. Kraften som behövs för att styra bilen blir också mindre med denna typ av drivlina eftersom de främre drivaxlarna blir lika långa och tunga.

Subaru Impreza hatchback (generation 3)

Subaru visade upp generation fyra av Impreza för första gången på bilsalongen i New York i april 2011. Generation fyra är designmässigt en utveckling av tidigare modeller. Den är i nästan samma storlek, men lättare och mer bränsleeffektiv samt innehåller en mängd tekniska förbättringar och bättre disponering av utrymmet vilket ger större innerutrymmen. Kvaliteten på materialen i kupén är högre och stilen liknar nu mycket den i femte generationen av Subaru Legacy.

Den lägre bränsleförbrukningen i generation fyra uppnås främst genom att en ny 2-litersmotor helt i aluminium nu har 148 hästkrafter, medan generation tre hade en 2,5-litersmotor som utvecklar 170 hk. Trots den minskade motoreffekten hävdar Subaru att generation fyra är 0,3 sekunder snabbare än sin föregångare från 0 till 100 km/h i de modeller som drivs med kontinuerligt variable transmission (CVT) på grund av minskad vikt. Tredje generationen av prestandamodellerna kommer att fortsätta att produceras tills nya modeller lanseras under 2013. Den nya Imprezan byggs i Japan, inte i Indiana i USA som tidigare.

Fjärde generationen av Subaru Impreza utsågs i mars 2012 av amerikanska Consumer Reports till [2]bästa bil i kategorin ”Small Car”.

Generation fyra av Subaru Impreza.

Impreza har gjort sig ett namn i rallysammanhang, med bland andra Colin McRae och Petter Solberg bakom ratten. Impreza har vunnit tre förartitlar i rally-VM: Colin McRae 1995, Richard Burns 2001 och Petter Solberg 2003.

Även svensken Kenneth Eriksson har kört en Impreza. Motocross- och rallyföraren Travis Pastrana kör en Impreza.

Imprezan var inledningsvis en konkurrenskraftig rallybil som ofta kvalade in i samma klass som exempelvis Toyota Corolla och Peugeot 206.

Rallyversionen av Impreza känns igen genom sin stora vinge och det stora luftintaget på motorhuven.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Engelskspråkiga Wikipedia om Subaru Impreza”. Engelskspråkiga Wikipedia. Wikimedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_Impreza. Läst 29 mars 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]