Sugmaskar

Från Wikipedia
Sugmaskar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjurriket
Animalia
StamPlattmaskar
Platyhelminthes
KlassSugmaskar
Trematoda
Vetenskapligt namn
§ Trematoda
AuktorRudolphi, 1808
Underklasser
Hitta fler artiklar om djur med

Sugmaskar (Trematoda) är en klass av platta, ibland bladformiga, oledade maskartade djur, som på grund av sitt parasitiska levnadssätt är försedda med vidfästningsredskap i form av hakar och sugskålar. Klassen hör till stammen plattmaskar.

Dessa maskar är med få undantag samkönade. Några arter utvecklar sig utan förvandling, andras utveckling är förbunden med generationsväxling.

Taxonomi och biologisk mångfald[redigera | redigera wikitext]

Klassen sugmaskar beräknas innehålla mellan 18 000[1] och 24 000[2] arter och är indelad i två underklasser. Nästan alla sugmaskar är parasiter av blötdjur och ryggradsdjur. Den mindre underklassen Aspidogastrea består av cirka 100 arter och parasiterar främst på blötdjur, men kan även infektera sköldpaddor och fiskar, inklusive broskfiskar. Den större underklassen Digenea rymmer parasiter som lever av både blöt- och ryggradsdjur, men inte ofta av broskfisk.

Tidigare ingick även Monogenea i klassen sugmaskar, då även dessa maskar är parasiter. Moderna, fylogenetiska studier har emellertid flyttat upp denna grupp till en position som systerklass till plattmaskarna, tillsammans med bandmaskarna.

Underklasser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Littlewood, D T J; R. A. Bray (2000-12-07). "The Digenea", Interrelationships of the Platyhelminthes, 1, Systematics Association Special Volume 60, CRC, 168–185. ISBN 978-0-7484-0903-7.
  2. ^ Poulin, Robert; Serge Morand (2005-01-07). Parasite Biodiversity. Smithsonian, 216. ISBN 978-1-58834-170-9.

Andra källor[redigera | redigera wikitext]