Sumpsnäckor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sumpsnäckor
Viviparus contectus01pl.jpg
skal av arten Viviparus contectus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamBlötdjur
Mollusca
KlassSnäckor
Gastropoda
OrdningArchitaenioglossa
FamiljSumpsnäckor
Viviparidae
Vetenskapligt namn
§ Viviparidae
AuktorLamarck, 1809
Underfamiljer
Hitta fler artiklar om djur med

Sumpsnäckor (Viviparidae) är en familj i ordningen Architaenioglossa som i sin tur tillhör klassen snäckor. Arterna lever i sötvatten över hela världen med undantag av Sydamerika och Antarktis.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Skalet blir jämförelsevis stort och når ibland 5 centimeter. Vid individernas fot finns en lock för att låsa skalen. Locket är särskilt viktigt när de vilar under vintertiden.

Sumpsnäckor föder levande ungar. Därför fick de det vetenskapliga namnet Viviparidae som syftar på vivipari.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Hos alla arter förekommer två kön, inte hermafroditer som hos flera andra snäckor. Hannens sädesceller överförs med hjälp av en av de främre tentaklerna. Vanligen finns i en och samma hona flera embryon av olika utvecklingsstadier. Ungarna föds en efter en (ovovivipari). Ungdjuren är vid födelsen upp till 10 mm stora (vanligen 4 mm) och har hårborstar på skalen. Dessa tappas efter en tid.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Trots namnet lever de inte bara i träskmarker utan även i floder och större insjöar. De rör sig vanligen på bottensedimentet, stenar eller träbitar men sällan på levande växter.

Födan utgörs av alger, plankton och ruttnande växtdelar. Arter som förekommer i Europa uthärdar vattentemperaturer upp till 25 °C.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Familjen delas vanligen i tre underfamiljer. På släktnivån är systematiken inte helt utredd. I Europa förekommer bara släktet Viviparus.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 7 maj 2009.
  • Peter Glöer: Die Tierwelt Deutschlands. Mollusca I Süßwassergastropoden Nord- und Mitteleuropas Bestimmungsschlüssel, Lebensweise, Verbreitung. 2. neubearb. Aufl., 327 S., ConchBooks, Hackenheim 2002 ISBN 3-925919-60-0
  • Viviparidae på Archive.org