Suzy Amis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Suzy Amis
Suzy Amis
Suzy Amis
FöddSusan Elizabeth Amis
5 januari 1962 (61 år)
Oklahoma City, Oklahoma, USA
Andra namnSuzy Amis Cameron
Aktiva år1984–1999
MakeSam Robards
(1985–1994; skilda)
James Cameron
(2000– )
IMDb SFDb

Susan Elizabeth "Suzy" Amis Cameron, född 5 januari 1962 i Oklahoma City, Oklahoma, är en amerikansk före detta skådespelare och fotomodell, numera miljöförespråkare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Amis arbetade först som fotomodell innan hon blev skådespelare under 1980-talet. Hennes filmdebut skedde i Fandango 1985. Suzy Amis har också haft roller i De misstänkta och i Titanic, där hon spelade Lizzy Calvert, barnbarn till Rose Calvert (DeWitt Bukater) spelad av Gloria Stuart.

Amis lade skådespelandet på hyllan 1999 i och med filmen Judgment Day. Därefter har hon helt och hållet ägnat sig åt miljöfrågor. Suzy Amis grundade 2005 MUSE School CA, en regional, oberoende, ideell skola i Calabasas, Kalifornien, norr om Los Angeles, tillsammans med sin syster, Rebecca Amis, till att bli landets första veganska K-12-skola med ett 100-procentigt växtbaserat lunchprogram. Dessutom driver skolan nolltolerans mot avfall och är 100 % soldrivet.

År 2009 grundade Amis Cameron Red Carpet Green Dress, ett initiativ som globalt visat sig som ett hållbart miljömode på den röda mattan på Oscarsgalan.

2014 arbetade Amis Cameron med sin man, James Cameron, och affärsmannen och miljöfilantropen Craig McCaw, för Plant Power Task Force, en organisation som fokuserar på att påvisa djurlivets inverkan på klimatförändringarna och miljön.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Sedan den 4 juni 2000 är Amis gift med James Cameron, som hon träffade under inspelningen av Titanic. De har tre barn tillsammans – Claire, Quinn och Elizabeth Rose. Hon har sedan tidigare en son, Jasper, tillsammans med sin första make Sam Robards, son till Jason Robards.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]