Svalan (motorbåt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svalan

M/Y Svalan kallades den sista av finansmannen Ivar Kreugers snabbgående motorbåtar, konstruerad av Ruben Östlund och byggd på Lidingövarvet 1928.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kreugers grundavsikt med den snabbgående båten antas ha varit att på snabbast möjliga sätt, helst inom en timme, ta sig från sin representationsvilla vid Lilla SkugganNorra Djurgården, där båten hade sin hemmahamn, ut till sitt fritidshus på Ängsholmen i nordvästra delen av Kanholmsfjärden, en sträcka på cirka 28 distansminuter vid färd söder om Lidingö via Oxdjupet - Lindalssundet.[1]

Efter Ivar Kreugers bortgång 1932 såldes båten vid en exekutiv auktion genom att både koncernen Kreuger & Toll och Kreugers dödsbo hade försatts i konkurs, inbegripet att såväl Kreugerkoncernens samtliga fastigheter och kontorsinventarier[2] liksom Kreugers samtliga privata tillgångar världen över fördes över till en konkursförvaltare. Båten bytte ägare flera gånger och användes som fritidsbåt. Den hamnade till slut på 1960-talet hos en familj i Norge. Vid avlastningen på familjens tomt brast lyftstropparna och Svalan föll i marken och bröts sönder i två delar; därefter höggs båten upp.

Ritningsunderlag, historien bakom Svalan och en mängd fotografier på båten som togs i samband med leveransen 1928 finns bevarade.[3][4].

Rekonstruktion[redigera | redigera wikitext]

Två kopior av båten har byggts.[5] Det första exemplaret visades upp på båtmässan "Classic Boat Show" i Älvsjö, Stockholm i mars år 2000. Det exemplaret brann upp vintern 2000-2001 genom en olyckshändelse vid svetsningsarbeten som pågick intill Svalan, när den låg upplagd på land, varvid ytterligare en kopia byggdes, som idag (2012) visas i Museihusets lokaler[6].

Den senast byggda Svalan

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Båten var av så kallad 1-stegs hydroplan-typ med fartresurser på över 50 knop. Motorn var en marinkonverterad flygplansmotor, en nästan två meter lång vätskekyld V12-motor, ursprungligen en Hispano-Suiza motor som Wright Aeronautical Corporation i USA tillverkade på licens. Motorn vägde 950 kg och utvecklade 500 hk. Denna första motor, som gav båten en toppfart på 46 knop, var dock inte Kreuger nöjd med. I beställningen hade han angivit en toppfart på minst 50 knop. En ny motor av samma fabrikat installerades därför, nu med en effekt på 650 hk, som gav båten en toppfart på 52,3 knop vilket Kreuger var nöjd med. Bensintanken rymde 1 000 liter och båten drog cirka 175 lit/timme.

Båten som inte framfördes av Kreuger själv krävde två mans besättning, dessa satt i ett utrymme i en sittbrunn i främre delen av däcket. Sittbrunnen var ej försedd med vindruta, den kom till vid senare tillfälle.

Specifikationer[redigera | redigera wikitext]

 • Byggnadsmaterial / Byggnadssätt: Hondurasmahogny / Listkravell på kontursågade ekspant.
 • Skrovtyp: V-botten, skarpa slag, enstegsbotten.
 • Längd x bredd x djupgående: 11,4 x 2,6 x 1,0 m
 • Deplacement: 4,9 ton
 • Bränsletank, volym: 1000 liter
 • Motor 2, installerad 1929: Fabrikat Wright, USA, marinkonverterad flygplansmotor. V12, 31,9 lit slagvolym. Max avgiven effekt, 650 hk.
 • Bränsleförbrukning, nominellt: 175 lit/timme.
 • Fartresurser: Max. 52,3 knop

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Färdvägen söder om Lidingö och vidare via Oxdjupet uppvisar minst antal förrädiska grund och en väg där man kan hålla en hög fart hela sträckan ut till Ängsholmen.
 2. ^ Ett stort dokumentskåp som Kreuger hade haft i sitt kontorsrum i Tändstickspalatset köptes av Assar Gabrielsson under 1932, som han placerade i sitt kontorsrum i Volvo AB:s första lokaler på Hisingen i Göteborg.
 3. ^ Stiftelsen Pärlbåten.
 4. ^ Museihuset, Linköping
 5. ^ Båtvarvet Johansson & Son Båtbyggeri, Holmsund, Umeå.
 6. ^ Museihuset, Linkping. http://www.museihuset.se

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]