Älvsjö

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Älvsjö
Vy mot korsningen Johan Skyttes väg / Älvsjövägen
Vy mot korsningen Johan Skyttes väg / Älvsjövägen
KommunStockholm
KommunområdeSöderort
StadsdelsområdeÄlvsjö
DistriktBrännkyrka distrikt
Bildad1926
Antal invånare1 061 (31 december 2013)[1]
Landareal203 hektar
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm
Älvsjö på häradsekonomiska kartan 1901.

Älvsjö är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen gränsar till Långsjö, Långbro, Solberga, Liseberg, Örby slott, Örby och Hagsätra samt till Snättringe i Huddinge kommun.

Stadsdelen bildades 1926 och innefattade då dagens stadsdelar Fagersjö sjön Magelungen[förtydliga], Rågsved och Hagsätra. 1945 bildades grannstadsdelen Solberga och till följd av gränsdragningen kom en del av nuvarande Älvsjö centrum att ligga i stadsdelen Solberga.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnet "Älvsjö" skrevs 1461 Elffuesio (eller Elffuessiø[2]). Förleden är möjligen det fornsvenska mansnamnet Ælve, men tolkningen är osäker. Efterleden sjö syftar på den nu försvunna Brännkyrkasjön (även kallad Kyrksjön), som låg öster om Älvsjö gård och söder om Brännkyrka kyrka.[3]

Efter att Älvsjö station invigdes 1 november 1879 ökade intresset för att uppföra hus i området. Redan 1908 och 1911 förvärvade AB Hem på landet stora delar av gårdens marker och styckade dessa till villatomter. Den första stadsplanen ritades av Per Olof Hallman och fastställdes 1921.

Älvsjö är ett av Stockholms stadsutvecklingsområden. Kommunen anser att Älvsjö på grund av sitt centrala och kollektivtrafiknära läge lämpar sig för bostads- och kontorsbebyggelse. För närvarande tittar SL bland annat på en förlängning av tunnelbanans Hagsätragren till Älvsjö samt utreder möjligheter att bygga Spårväg syd som en yttre tvärbana. Kommunen planerar också ytterligare bostads- och kontorsbebyggelse runt Huddingevägen för att knyta ihop Älvsjö och Solberga tydligare med Örby. Öster om Älvsjö station ligger Stockholmsmässan och Scandic Talk Hotel (tidigare Rica Talk Hotel).

Tunnelbana år 2035

Sex stationer kommer att ingå i den nya tunnelbanesträckningen: Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Nya Spårväg Syd kommer att bli 17 kilometer lång och gå via Masmo, Kungens Kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.statistikomstockholm.se/omradesfakta/pdf/21208_SVE.pdf
  2. ^ Andolf (1985), s. 2
  3. ^ Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI). 2003. sid. 384 (Älvsjö). Libris 8998039. ISBN 91-7229-020-X