Angela Davis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Angela Davis vid universitetet i Alberta 2006.
Angela Davis (5:a f. v.) är en av personerna i Pye Engströms skulptur Efter badet utanför Västertorpsbadet, Stockholm. Övriga avbildade är Elise Ottesen-Jensen, Paolo Freire, Sara Lidman, Mao Zedong, Georg Borgström och Pablo Neruda.

Angela Yvonne Davis, född 26 januari 1944 i Birmingham, Alabama, är en amerikansk feminist, författare och aktivist för medborgerliga rättigheter.

Angela Davis var som mest känd under 1960-talet då hon var aktivist för medborgerliga rättigheter. Hon var då medlem i USA:s kommunistiska parti[1] och i Svarta pantrarna[1]. Davis är bland annat starkt kritisk mot fångvården i USA.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Angela Davis föddes i delstaten Alabama i den segregerade amerikanska södern och hennes föräldrar introducerade henne till vänstertankegångar. Under sextiotalet reste Davis mycket. Hon gjorde en studieresa till Frankfurt, Paris, Massachusetts och Kalifornien där hon träffade och influerades av bland andra Theodor Adorno och Herbert Marcuse.

1968 anslöt hon sig till det amerikanska kommunistpartiet och Svarta pantrarna. Hon hölls under övervakning av FBI. Om denna period har hon skrivit att "kommunistpartiet insåg nödvändigheten för de vita, främst vita arbetare, att acceptera de svartas viktiga roll." (från Angela Davis parle).

I oktober 1970 greps hon av polis, misstänkt för inblandning i ett gisslandrama som slutade med fyra människors död. Då hade hon i två månader hållit sig undan polisen och satts upp på FBI:s lista över landets tio mest eftersökta personer. Misstankarna baserades bland annat på att gisslantagaren använde skjutvapen som tillhörde Angela Davis när han försökte frita tre fångar som stod åtalade för mord på en fängelsevakt. Efter 16 månaders fångenskap frikändes Davis på alla punkter i en rättegång i San José.[2]

På senare år har hon befäst sin ställning som en av de viktigare [källa behövs] feministerna och har också starkt kritiserat den amerikanska fångvården. Hon är pensionerad professor i History of Consciousness vid University of California, Santa Cruz.[3] och före detta chef för universitetets avdelning för feministstudier.

Böcker (urval)[redigera | redigera wikitext]

Kulturella referenser[redigera | redigera wikitext]

Rolling Stones låt "Sweet Black Angel" på albumet Exile on Main St. från 1972 (låten är också med som B-sida till singeln Tumbling Dice från samma album), är skriven om och till Angela Davis.

John Lennons dubbel-LP Some Time in New York City från 1972 finns låten "Angela" om Angela Davis.

I Randys låt "If We Unite", från albumet The Human Atombombs, omnämns Angela i sista versen.

Angela Davis omnämns i Turids låt Visa om imperialismens taktik i första textraden som lyder "Åh, Angela Davis, det var natt när dom hämtade dej..."

1973 släppte skivbolaget Golden Triangle en välgörenhetsskiva kallad "Free Angela" för att samla in medel till Davis under tiden hon var fängslad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://video.google.com/videoplay?docid=-5311625903124176509
  2. ^ New York Times 5 juni 1972, http://www.nytimes.com/books/98/03/08/home/davis-acquit.html
  3. ^ ”WGS.syr.edu”. WGS.syr.edu. http://wgs.syr.edu/FacultyStaff.htm. Läst 21 oktober 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]