Polisbrutalitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Polisbrutalitet, Polisvåld, är polisers övervåld i tjänsten mot personer. Vad som är nödvändigt våld och vad som är övervåld bedöms olika av den som har blivit utsatt för våldet och den som har utfört det. En polisman kan med rätt eller fel ha uppfattat en situation som hotande och använt ett våld som den som blivit utsatt för det tycker är övervåld. Det händer även att poliser använder ett omotiverat våld i ren frustration eller efter att ha tappat kontrollen över sitt beteende. Anmälan om polisvåld behandlas av åklagare och domstolar.

Polisbrutalitet eller rykten därom är inte ovanligt som tändande gnista vid kravaller. Ämnet är kontroversiellt, och har ofta slutat i långdragna debatter.

Svenska polisens skjutningar 1990-2021: 43 dödsoffer[redigera | redigera wikitext]

28 februari 2021. Civilklädda poliser har skjutit en 60-årig man till döds med flera skott i Vällingby på lördagskvällen. Enligt Aftonbladets uppgifter gjorde polisen HLR, hjärt- och lungräddning, på plats bakom busskuren i Grimsta innan han fördes vidare i ambulans till sjukhus där han avled på söndagsmorgonen (AB). https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qAmLAe/polis-har-skjutit-verkanseld-vid-kontroll

20 januari 2021 ingrep två poliser i Härnösand och sköt en man som senare avled.

23 december 2020. Eksjö. Man skjuten av polis och senare avliden efter inbrottsförsök. Femte fallet samma år och andra fallet samma månad!

19 december 2020. 25-årig man skjuten i Sala av polis, dog på sjukhus.

Juni 2020. En man i 40-årsåldern har skjutits till döds av polis i Nynäshamn 13/6 under en insats natten till lördag. Tredje dödsskjutningen detta år.

April 2020. Polisen sköt 14/4 ihjäl en man i samband med ett ingripande vid ett köpcentrum i Uppsala – en polis fördes till sjukhus med lindriga skador (AB).

Mars 2020. Uppsala 14/3. En man som misstänktes för ett försök till bilrån sköts av polis under en insats i Uppsala på lördagskvällen, skriver UNT. Mannen har dött av sina skador, skriver polisen på sin hemsida.

Augusti 2018. Stockholm 2/8. Tredje polisiära dödsskjutningen i rad på kort tid. Den 20-årige mannen, Eric Thorell, som 3 poliser pepprade full med bly – 25 skott – var autistisk och med Downs syndrom. Han bar på en leksakspistol. Skotten avlossades vid Norrbackagatan i Vasastan i Stockholms innerstad under torsdagsmorgonen efter att, som polisens säger, ”en person betett sig hotfullt”. Personen som sköts avled därefter på sjukhus. Åklagarmyndigheten meddelade under förmiddagen att de inleder förundersökning utan någon misstänkt (svt). Vid den senare rättegången friades samtliga poliser .

Juli 2018, Linköping, 21/7. Ännu en polisiär dödsskjutning. En misstänkt rånare som sköts av en polis i Linköping under natten har dött. Polisen sköt ”i nödvärn” efter att ha attackerats av mannen. – Vi försöker fortfarande att identifiera mannen, säger Lars Byström, polisens presstalesman. Ingripandet inleddes strax efter klockan 03 på lördagsmorgonen när en polispatrull började jaga efter några misstänkta rånare (AB). Med gårdagens dödsskjutning har polisen nu dödat 32 personer sedan 1995.

Juli 2018. Norrköping. En psykotisk man, Joakim Andersson, 29, sköts till döds i centrala Norrköping under natten mellan torsdag och fredag (19-20/7) i samband med en läkarundersökning (!). En polisman uppges ha avlossat skott ”i nödvärn” mot mannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare. (Norrköping News).

April 2018. Stockholm 23/4.En man avled efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna. När polispatrullen kom till platsen var mannen knivbeväpnad. Polisen sköt då verkanseld och träffade mannen.

Mars 2018, 28/3 Örebro. Polisen har skjutit en man i ett fordon i Örebro man försökte stoppa med flera skott under en biljakt. Mannen avled därefter på sjukhus (SR/P4 Örebro).

Mars 2018, Luleå. En man i 30-årsåldern har skjutits av polis i samband med ett ingripande i en brinnande lägenhet i centrala Luleå under kvällen. Mannen fördes till sjukhus men har avlidit av sina skador, skriver polisen på sin hemsida.

Juli 2016, Viksjö. Polis sköt man i Viksjö. En polispatrull öppnade eld mot en man i Viksjö strax före klockan 23 på torsdagskvällen. Mannen, som var i 40-årsåldern, avled till följd av de skador han fick.

Juni 2016, Stockholm.En man har blivit skjuten på onsdagskvällen i södra Stockholm. Mannen fördes från platsen med ambulanshelikopter och senare under kvällen stod det klart att han mist livet. Enligt uppgift till Aftonbladet ska skottet ha träffat i huvudet. Polisen uppgav först att mannen skjutit, men ändrade sig senare och medgav att han inte gjort det.

Maj 2016, Uppsala. En 40-årig man skjuts ihjäl av polisen i Uppsala.

Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.

Januari 2015. Gällstad, Ulricehamn. En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus..

Juni 2014. Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.

April 2014, Uppsala.En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala.

Mars 2014, Partille. En spjutbeväpnad man skjuts till döds av polisen i Partille.

November 2013, Hagfors.En 45-årig asylsökande man skjuts efter ett bråk vid ett flyktingboende i Hagfors.

Juli 2013, Varberg. En 24-årig man skjuts efter att ha knivdödat en äldre kvinna och skadat två personer i Varberg.

Maj 2013, Husby, västra Stockholm. 69-årig man skjuts av polis i samband med en husrannsakan. Han avlider på sjukhus av sina skador.

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.

Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.

Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat med kniv.

Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.

Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.

Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.

Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.

Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen.

Mars 2001. Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus.

Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år.

Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds.

Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man.

Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare.

Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds.

Juli 1998, Trollhättan. En man dödas i samband med ett inbrottsförsök.

Mars 1995, Möja. Polisen skjuter ihjäl en 48-årig man.

1990-1995 sköt polisen ihjäl 3 icke namngivna personer (AB).

Kommentar: I 8 fall av dessa 43 finns tydliga uppgifter om att den skjutne varit beväpnad, då med kniv elller dyligt. 35 personer verkar alltså ha skjutits obeväpnade, av andra skäl.

Se även[redigera | redigera wikitext]