Svartskägg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svartskägg
Svartskägg avbildad på litograf. Lägg märke till att han avbildas med de 6 pistolerna som han enligt sägnerna och förmodligen historien bar med sig var han än gick.
Föddcirka 1680
Bristol, England
Död22 november 1718 (35–40 år)
Ocracoke, Provinsen North Carolina

Svartskägg eller Kapten Svartskägg, född omkring 1680 i trakten kring Bristol i England, troligen som Edward Teach (alternativ stavning Thatch) även om hans exakta identitet aldrig kunnat fastställas, död 22 november 1718 utanför ön Ocracoke Island utanför North Carolinas kust, var en av Karibiens mest kända sjörövare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under sin tid som sjörövare gick han under fler än tretton olika namn. Förutom "Svartskägg" var även "Havsdjävulen" ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne's Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid.

I många år höll sig Svartskägg undan flottan, och gjorde många kapningar, och det gick hemska sägner om honom som att han sålt sin själ till djävulen, att han slitit lungorna ur en man som fortfarande levde och liknande.

Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick, och för att – när han bordade skepp – ha glödande bitar av salpeterindränkt hamparep, fastsatta i sitt skägg så att en mystisk dimma ramade in hans ansikte.

Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad. Han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad. Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilogram. Vid en tid hade han fjorton fruar.[1]

Tillfångatagande[redigera | redigera wikitext]

"Capture of the Pirate, Blackbeard" (Tillfångatagandet av kapten Svartskägg) år 1718 målning som avbildar slaget mellan Svartskägg och Robert Maynard i Ocracoke Bay.
Svartskäggs flagga. 'Din tid är ute'.

Han infångades av Robert Maynard (vars skepps namn var HMS Pearl), en löjtnant och skicklig piratjägare. Men Svartskägg var en man som inte gav sig, och en blodig bordning övergick till en duell mellan löjtnanten och sjörövarkaptenen. Enligt sägnen tog Svartskägg emot 20 svärdshugg och 5 pistolskott innan han stupade och hans huvud avlägsnades från kroppen och hängdes på bogsprötet. Det sägs även att när man slängt hans kropp över bord simmade den trotsigt sju varv runt skeppet innan den sjönk.

Svartskäggs besättning ställdes inför rätta, för att sedan möta galgen.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Film och serier[redigera | redigera wikitext]

Spel[redigera | redigera wikitext]

Svartskägg förekommer i spel som Sid Meier's Pirates! från 2004 och Assassin's Creed IV: Black Flag från 2013.

Han har också gett namn åt sällskapsspelet Blackbeard från 1991 och dess uppföljare från 2008.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Faurby, Bent: Sjörövare, s. 20

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]