Sven-Bertil Svensson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För liknande namn, se Sven Svensson.
Sven-Bertil Svensson
Sven-Bertil Svensson.jpg
Sven-Bertil Svensson
Född12 juli 1937 (84 år)
Räpplinge sockenSverige
MedborgarskapSvenskt
Utbildad vidKungliga Konsthögskolan Arbcom ru editing.svg
SysselsättningKonstnär
FöräldrarSven Svensson
Redigera Wikidata
Triptyk i Örsjö kyrka, Växjö stift utförd av Sven-Bertil Svensson

Sven-Bertil Svensson, född 12 juli 1937 i Räpplinge, är en svensk målare och tecknare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han är son till konstnären Sven Svensson och hans hustru Mary Svensson samt från 1958 gift med läraren Anna Forsberg Svensson. Han studerade först för fadern och från 1954 för Lennart Rodhe, Pierre Olofsson och Iván Grünewald han genomgick Konsthögskolan 1955–1961 och studerade 1965 och 1966 i Frankrike som innehavare av Ester Lindahls stipendium. Som 17-åring ställde han ut första gången med motiv från den öländska hembygden och han har sedan 1954 varit verksam som konstnär inom måleri, skulptur, formgivning, glasmåleri, grafik, ikonmåleri och teckning. Han har medverkat i Nationalmuseums utställning Unga tecknare, Sveriges allmänna konstförenings utställning Svart på vitt om visades på Konstakademien 1955 ett flertal StockholmssalongerLiljevalchs konsthall samt Ölandssalongerna i Ölands Skogsby. Han monogramsignerar sina tavlor med sina initialer SBS inskrivna i en fyrkant. Tidigare signerade han sin målningar med S-B Svensson eller S-B S.

Förutom dukmåleri, till exempel landskap, stilleben och collage med ett stort antal utställningar sedan 1950-talet, är han också verksam som kyrkokonstnär och är representerad med monumentalkonst i över 80 kyrkor i Sverige, bland andra Längbro och Adolfsberg i Örebro, Ö:a Herrestad, Örsjö i Småland, Ransäter, Hjälmseryds gamla kyrka, Trångsund, Mariakyrkan i Sigtuna, S:t Sigfrid i Småland, S:t Ansgar i Uppsala, S:t Nicolai i Lidköping, Grytnäs, Blädinge, Bergkvara kapell, Morö Backe kyrka i Skellefteå, Två Systrars kapell i Kalmar, S:t Kristoffers kyrka i Kalmar, kapellet i Kyrkans hus i Uppsala, samt i Svenska kyrkan på Cypern.

Svensson är representerad bland annat i Gustaf VI Adolfs och Carl XVI Gustafs samlingar, Moderna museet[1] i Stockholm, Kalmar konstmuseum[2] och Linköpings konstmuseum.

Stipendier[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Uddenberg-Nordingska stiftelsens konstnärsbelöning 2008

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sjögren, Lennart (1971), "Det förlängda ögonblicket. Ett konstnärsporträtt." Vår lösen 1971, nr 7.

Noter[redigera | redigera wikitext]