Svepask

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brödkorg i svepteknik
Svepask av björknäver

Svepask är ett förvaringskärl tillverkat av ett tunt spån som böjts runt en rund eller oval mall. För att kunna böja spånet behöver det basas, det vill säga fuktas och värmas. När spånet torkat tas det bort från mallen varefter ändarna läggs omlott och svepet sys ihop med exempelvis rottrådar, vingpennor eller som hos samerna med tenntråd. Sömmarna är ofta konstnärligt utformade men den vanligaste sömmen liknar kedjesöm. Nuförtiden limmas ofta ändarna innan man syr ihop dem. Ändarna får ofta konstnärlig utformning.

Botten och lock formas efter svepets form. Locket kan vara med eller utan handtag och många olika låsningar av locket är kända. Botten fästs i svepet med träpluggar och kan vara tät eller vara genombruten för att fungera som såll.

Svepaskar har funnits från mycket enkla, odekorerade bruksföremål till mer arbetade med konstnärligt utformade svepändar och sömmar och har målats eller dekorerats med karvsnitt.

Svepaskar är kända sedan stenåldern och har använts som förvaringskärl, exempelvis för smör, att packa i för resor och som matsäckskärl. Svepaskar har kunnat tillverkas helt täta och har använts även för flytande varor. Numera används svepaskar till förvaring av knäckebröd och som kak- och brödfat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Anna Maja Nylén Hemslöjd: Den svenska hemslöjden fram till 1800-talets slut (1969)