Svetskommissionen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svetskommissionen
Bildad1931
TypIdeell förening
MedlemmarFöretagsmedlemmar
Webbplatswww.svets.se
TidningSvetsen
NyhetsbrevJa

Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för opartisk samverkan mellan företag, institutioner och myndigheter med verksamhet inom svetsning och annan sammanfogning. Syftet är att bidra till fogningsteknikens utveckling i Sverige. Organisationen bildades 1931 av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Svetskommissionen ansvarar på SIS uppdrag för svetsstandardiseringen i Sverige.

Svetskommissionen ansvarar för det internationella utbildningssystemet (International Institute of Welding och European Welding Federation for Welding, Joining and Cutting) i Sverige. Utbildningarna är på gymnasienivå det som i folkmun kallas IW-svetsare. För yrkesverksamma finns diplomutbildningarna IWS (International svetsspecialist), IWT (International svetstekniker) och IWE (Internationell svetsingenjör). I ansvaret ligger att godkänna utbildarna, att förrätta examineringen och att utfärda diplom.

I begreppet fogningsteknik ingår all sammanfogning för metalliska material och plast, t.ex. svetsning, mekanisk sammanfogning och limning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • "Svetskommissionen 1931-1941 : en samling uppsatser, utg. med anledning av Svetskommissionens tioåriga tillvaro", Ingeniörsvetenskapsakad., Svetskommissionen , Stockholm, 1941
  • Nationalencyklopedin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]