Svetskommissionen

Från Wikipedia
Svetskommissionen
Bildad1931
TypIdeell förening
MedlemmarFöretagsmedlemmar
Webbplatswww.svets.se
TidningSvetsen
NyhetsbrevJa

Svetskommissionen är en teknisk branschorganisation för opartisk samverkan mellan företag, institutioner och myndigheter med verksamhet inom svetsning och annan sammanfogning. Syftet är att bidra till fogningsteknikens utveckling i Sverige. Organisationen bildades 1931 av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Svetskommissionen ansvarar på SIS uppdrag för svetsstandardiseringen i Sverige.

Svetskommissionen ansvarar för det internationella utbildningssystemet (International Institute of Welding och European Welding Federation for Welding, Joining and Cutting) i Sverige. Utbildningarna är på gymnasienivå det som i folkmun kallas IW-svetsare eller yrkessvetsare. För yrkesverksamma finns diplomutbildningarna IWS (International svetsspecialist), IWT (International svetstekniker) och IWE (Internationell svetsingenjör). I ansvaret ligger att godkänna utbildarna, att förrätta examineringen och att utfärda diplom.

I begreppet fogningsteknik ingår all sammanfogning för metalliska material och plast, t.ex. svetsning, mekanisk sammanfogning och limning.

Svetskommissionen tillsammans med Svetstekniska föreningen ger ut tidningen Svetsen med en upplaga på cirka 3 000 exemplar, men den har genom sitt distributionssätt en räckvidd på 10 000 läsare. Tidningen distribueras till företag som är medlemmar i Svetskommissionen, privatpersoner som är medlemmar i Svetstekniska föreningen, svenska yrkessvetsutbildningar och prenumeranter. Tidningen har en digital utgåva. Chefredaktör och ansvarig utgivare sedan 2020 är Jens Nyström.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • "Svetskommissionen 1931-1941 : en samling uppsatser, utg. med anledning av Svetskommissionens tioåriga tillvaro", Ingenjörsvetenskapsakad., Svetskommissionen , Stockholm, 1941
  • Nationalencyklopedin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]