Syskonen Baudelaires olycksaliga liv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Syskonen Baudelaires olycksaliga liv
Författare Lemony Snicket
Originaltitel A Series of Unfortunate Events
Originalspråk Engelska
Översättare John-Henri Holmberg
Illustratör Brett Helquist
Omslagsbild Brett Helquist
Land Storbritannien
Genre Barnlitteratur, gotisk fiktion, steampunk
Förlag HarperCollins
Egmont
Utgivningsår 19992006
Utgiven på
svenska
2002–2007

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv (på engelska A Series of Unfortunate Events) är en barnboksserie skriven av Daniel Handler under pseudonymen Lemony Snicket. Handlingen kretsar kring de föräldralösa syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire vars föräldrar dör tragiskt och plötsligt i en eldsvåda vilket bara är den första i en lång rad otursamma händelser som förföljer syskonen under seriens gång - de flesta orsakade av deras lömske förmyndare; Greve Olaf, som vill göra sig av med barnen för att komma över deras ärvda förmögenhet...

Den sista boken The End (Slutet) kom ut fredagen den 13 oktober 2006 i USA. Det är ingen slump att den kom ut på denna dag, som känd för att vara en otursdag. Den sista boken är även den trettonde boken och antalet kapitel i varje bok uppgår till just tretton stycken (den sista boken har dock fjorton kapitel). Även i bokens handling figurerar talet tretton flitigt; det var till exempel på sidan 13 i Snicketmappen som den väldigt viktiga informationen stod på.

Illustrationerna i serien (även framsidorna) är tecknade av Brett Helquist.

De tre första böckerna gjordes till en film, Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv år 2004, där skådespelare som Jim Carrey (Olaf), Emily Browning, Liam Aiken och tvillingarna Kara och Shelby Hoffman (som tillsammans delar på rollen som spädbarnet Sunny) medverkar.

F.B.K.[redigera | redigera wikitext]

F.B.K. eller FBK är en fiktiv organisation i bokserien, men de tre bokstäverna dyker upp i flera andra sammanhang under seriens gång. Bland annat kommer barnen i bok nummer sju till byn F.B.K. där förkortningen står för "Förbundet för Bibehållande av Kråkslaget".

Förbundets för Bibehållande av Kråkslaget by, som ligger mitt ute i ödemarken, är alltid fylld med kråkor. Byn styrs av "De Äldstes Råd" som består av 25 män och kvinnor och den yngste rådmedlemmen är runt 81 år gammal. Enligt byns regler får endast de objekt som ligger på rådets bord diskuteras, tills objekten byts ut. Mitt i byn finns en fontän med en staty i form av en stor kråka. Utanför byn ligger ett hus under ett träd, "Aldrig mera-trädet", vid vilket karaktären Hector, som tar hand om barnen i den sjunde boken, bor.

F.B.K. står också för Frivilliga Brandkåren, vilket är den organisation som barnen Baudelaires föräldrar, liksom flera andra karaktärer ska ha varit medlemmar i. I Frivilliga Brandkåren blev det en schism, som gjorde att allting delades. Vissa skapade bränder, till exempel Greve Olaf, och andra släckte dem, till exempel syskonen Baudelaires föräldrar.

Lista över böcker i serien[redigera | redigera wikitext]

 1. En olustig början (The Bad Beginning)
 2. Reptilrummet (The Reptile Room)
 3. Den sorgsna sjön (The Wide Window)
 4. Det sällsamma sågverket (The Miserable Mill)
 5. Den skräckfyllda skolan (The Austere Academy)
 6. Det hemliga hisschaktet (The Ersatz Elevator)
 7. Den bedrövliga byn (The Vile Village)
 8. Det hotfulla hospitalet (The Hostile Hospital)
 9. Det tvetydiga tivolit (The Carnivorous Carnival)
 10. Den slippriga sluttningen (The Slippery Slope)
 11. Den gruvliga grottan (The Grim Grotto)
 12. Den fördröjda finalen ( The Penultimate Peril)
 13. Slutet (The End)