T-95

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
T-95
Ob'yekt 195.jpg
Prototyp av T-95
Typ Stridsvagn
Ursprungsplats Ryssland
Produktionshistoria
Designer Uralvagonzavod
Designad Avbeställd
Tillverkare Uralvagonzavod
Specifikationer
Vikt 50 ton
Besättning 2-3

T-95 (även T-94) är en stridsvagn som var under utveckling i Uralvagonzavodfabriken i Niznij Tagil där alla nya ryska stridsvagnstyper utom T-80 har tillverkats. T-95 sågs först öppet i Ukraina 1996. T-95 har stora likheter med en tidig prototyp av Tjornyj Orjol. Den konstruerades av Vladimir Potkin.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Det är inte mycket som läckt ut angående T-95. Vagnen har ett långt och lågt chassi och är försedd med ett relativt litet torn som har ett nytt automatiskt laddningssystem. T-95 har samma skyddssystem som T-90, skyddssystemet Shtora-1. Tornet är försett med reaktivt pansar. Besättningen består av tre personer som sitter i en separat kapsel skild från den övriga vagnen. Tornet är obemannat. Skytten använder sig av en TV-kamera för att se omgivningen.

T-95 sägs vara snabb och ha bra prestanda men den anses av tillverkaren vara mycket dyr att massproducera. Produktionen av den sker under produktionsnamnet objekt 195. Den ryska försvarsmakten har visat sig intresserad av T-95, även om dess huvudbeväpning utgörs av T-90. Man önskade ersätta T-90 med T-95 redan 1994, men finansieringen kunde inte lösas.

T-95 sägs ha ett bättre skydd för personalen och man har testat en ny hjulupphängning. Den nya kanonen, som troligen kommer att vara en 152 mm slätborrad kanon, förses med möjlighet att avfyra pansarvärnsprojektiler. Detta ger vagnen en mycket låg silhuett. Eldledningssystemet kommer att vara optiskt, termiskt, infrarött, laserassisterat och radarstött.

Den 11 september 2006 rapporterade den franska nyhetsbyrån AP att Saudiarabien kanske ska köpa stridsfordon av Ryssland och eventuellt utgör T-95 ett av de fordon man tittat närmare på.

I maj 2010 informerade den ryska försvarsmakten att man inte skulle satsa mer på den nya stridsvagnen utan istället uppgradera T-90 ytterligare. Anledningen till detta skall vara att utvecklingen av T-95 har dragit ut på tiden, cirka 15 år, och vagnen är föråldrad redan innan den skulle komma i produktion. Uralvagonzavod lät dock meddela att man kommer fortsätta arbetet med att få fram en prototyp men att det kommer att bli svårt att få den i produktion utan hjälp från den ryska staten.[1][2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.rusbiznews.com/news/n795.html
  2. ^ http://kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1350456

Källor[redigera | redigera wikitext]