TENS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En TENS-apparat med fyra plattor.

Transkutan Elektrisk Nervstimulering (TENS) (tidigare även bara TNS) är en metod för smärtlindring som bygger på stimulering med svaga elektriska strömmar. En batteridriven apparat överför via ledningar ström till plattor som sätts på kroppen.

Metoden används vid både akuta och långvariga smärttillstånd. TENS kan användas både vid så kallad nociceptiv smärta, då smärtan vanligen har sitt ursprung i leder, skelett, muskler, hud, och i interna organ, och när smärtan är neuropatisk eller neurogen (det vill säga smärtan härstammar från nervsystemet). TENS-smärtlindring kan användas i samband med (före och under) förlossning. I Sverige och Finland finns möjligheten att hyra en TENS-apparat för smärtlindring hemma när sammandragningarna börjar.

Metoden har även visat sig ge smärtlindring och förbättrad sårläkning vid perifera cirkulationsrubbningar. TENS är även effektiv vid behandling av illamående.

TENS kan räcka som enda behandlingsform, men kan också vara ett värdefullt komplement till annan farmakologisk och/eller fysikalisk behandling. TENS går bra att kombinera med många andra behandlingar, till exempel farmakologisk behandling och akupunktur. TENS ska inte användas om man har en pacemaker (dock förekommer undantag från detta).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]